Évente 24 milliárd eurót drogozik el Európa

A félelem is lehet placebo, alkoholizmus, beültetéses terápia, egy szerhasználó heroint szív fel fecskendőbe
Vágólapra másolva!
Majdnem 24 milliárd eurót költenek évente kábítószerre Európában, ez a bűnözői csoportok legfontosabb jövedelem forrása. A füvet fogyasztják a legszélesebb körben, a heroinhoz köthető a legtöbb haláleset, és egyre jobban terjednek az új pszichoaktív szerek is. Többek között ez derül ki az Europol idei jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unióban évente megközelítőleg 24 milliárd eurót, vagyis 7500 milliárd forintot költenek kábítószerre. így ez jelenti a szervezett bűnözés egyik fő jövedelemforrását - derült ki az európai rendőrségi hivatal (Europol) kedden közzétett jelentéséből.

Az Europol a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjával (EMCDDA) együttműködve készítette el a 2016. évi jelentését, amely szerint 38 százalékos piaci részesedéssel változatlanul

a kannabisz számít a legszélesebb körben fogyasztott tiltott kábítószernek az EU-ban.

Ennek éves forgalmát körülbelül 9,3 milliárd euróra becsülik. A dokumentumban azt írták, 22 millió felnőtt jelezte, hogy az elmúlt évben használt kannabiszt. Az anyagot napi szinten használók aránya a felnőtt lakosság 1 százalékára tehető.

Egyre eltrejedtebbek a pszichoaktív szerek

Évi 6,8 milliárd euróval

a heroin részaránya 28 százalékos

az európai drogpiacon. A kábítószerrel összefüggő halálesetek és a szociális ellátórendszerre háruló költségek jelentős hányada a heroinhoz kapcsolódik.

A kábítószerrel összefüggő halálesetek többsége a heroinhoz kötődik Forrás: AFP/Boris Rössler

Az Európai Unióban még mindig a kokain a legáltalánosabban használt tiltott stimuláns. A főként Nyugat- és Dél-Európában elterjedt kokain piacát évi 5,7 milliárd euróra becsülik.

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a tiltott drogok legális helyettesítőjeként

egyre szélesebb körben elterjedtek az úgynevezett új pszichoaktív szerek.

A tavalyi évben legalább száz ilyen új szer jelent meg a piacon.

Rotterdam és Hamburg a belépési pontok

A jelentés készítői szerint az illegális drogüzlet gyakran szorosan

összefonódik más típusú bűncselekményekkel,

például a terrorizmussal, torzítja a gazdaság működését, és komoly terhet jelent az állami intézmények, valamint a társadalom számára.

A helyzetértékelésből kiderült, hogy bár a diverzifikáció folytatódik, a hagyományos csempészútvonalak továbbra is fennmaradtak. Az útvonalak a korábbiaknál kevésbé áruspecifikusak, ugyanakkor továbbra is kihasználják a törvényes szállítási és logisztikai infrastruktúrákat:

a tengeri szállítókonténerek kényelmes szállítási módot jelentenek a csempészek számára.

A legnagyobb európai kikötők, köztük Rotterdam és Hamburg számítanak a leginkább használatos belépési pontnak. Az internetes piacok mindemellett új lehetőségeket kínálnak a kábítószer-értékesítésre.

Kiemelkedő veszély

A bűnszervezetek általában egy-egy földrajzi helyen koncentrálódnak, a hagyományos központok mellett azonban új területek is megjelennek.

A Dél-Kaukázus például egyre jelentősebb szerepet játszik a kábítószer-kereskedelemben.

- Az uniós kábítószerpiacot két egyszerű motiváció irányítja: a profit és a hatalom. Ennek, és a kábítószerpiac társadalomra gyakorolt tágabb hatásának megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy csökkenthessük a kábítószerek okozta károkat - vélte Alexis Goosdeel, az EMCDDA vezetője.

Rob Wainwright, az Europol igazgatója hangsúlyozta: az egyik legnagyobb bűnözői piacnak számító drogkereskedelem összefonódása a bűncselekmények egyéb formáival

az EU belső biztonságára.