Csak pénteken szállítanak újabb menekülteket Törökországba

görög török menekültek
Mitilíni, 2016. április 4. Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex munkatársainak kíséretében illegális bevándorlók szállnak kompra Mitilíni kikötőjében az északkelet-görögországi Leszbosz szigetén 2016. április 4-én. Az Európai Unió és a török kormány között március 18-án létrejött menekültügyi megállapodás értelmében megkezdődik a görög hatóságok által elutasított menedékkérők és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépők visszaküldése Törökországba. (MTI/EPA/Oresztisz Panajotu)
Vágólapra másolva!
Csak pénteken szállítják át az újabb menekülteket Görögországból Törökországba. A török már szerdán újabb kétszáz migránst vártak volna Dikilibe.
Vágólapra másolva!

Athén kérésére szerdáról péntekre halasztják a Görögországban tartózkodó menekültek következő csoportjának Törökországba szállítását - közölte egy török illetékes.

Hétfőn kezdték el visszatelepítenia migránsokat Leszboszról és Híosz szigetéről Forrás: MTI/EPA-ANA/Oresztisz Panajotu

"Görögországnak jelenleg nem áll módjában elküldeni ezeket az embereket" - mondta kedden a névtelenül nyilatkozó tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek.

Jóval több menedékkérelem

A migránsokat hétfőn kezdték visszatelepíteni Görögországból Törökországba. A Brüsszel és Ankara között márciusban született megállapodás értelmében a nap folyamán több mint kétszáz menekültet toloncoltak vissza a görögországi Leszbosz és Híosz szigetekről az eurázsiai országba.

Azonban a görög hatóságokhoz

az eddiginél is jóval több menedékkérelem érkezik

az országból kiutasítható migránsok részéről, és a szabályok szerint ezekről dönteni kell bármiféle visszatoloncolás előtt.

Nem jelöltek meg dátumot

"Itt minden készen áll" - tette hozzá az említett török forrás a törökországi fogadóképességre utalva.
Egy magas rangú török kormányilletékes korábban azt nyilatkozta a francia hírügynökségnek, hogy

a nyugat-törökországi Dikili kikötővárosba. A görög hatóságok viszont nem erősítették meg ezt az információt, egy kormányzati forrás csupán annyit közölt, hogy Athén nem jelöli ki előre a "dátumot vagy a visszatoloncolandók számát".

Az EU-török megállapodás értelmében minden olyan migránst visszatoloncolnak Törökországba, aki onnan március 20. óta illegálisan érkezett Görögországba, és ott nem kért menedéket vagy kérelmét elutasították.