Búcsúzik Németországban Obama

Vágólapra másolva!
Kétnapos hivatalos látogatást kezd vasárnap a németországi Hannoverben Barack Obama amerikai elnök, aki valószínűleg utoljára jár elnökként Németországban. A menekültválságról is tárgyal majd Nagela Merkel kancellárral.
Vágólapra másolva!

Barack Obama a hannoveri nemzetközi ipari vásár (Hannover Messe) megnyitójára utazik Alsó-Szászország tartomány fővárosába. Ötödik - és egyben elnökként valószínűleg utolsó - németországi látogatásának apropója az, hogy a világ legnagyobb ipari vásárán idén az Egyesült Államok a kiemelt vendég.

Tüntetés már volt

Az amerikai elnök vasárnap kora délután érkezik 650 fős kíséretével a Hannover-Langenhagen nemzetközi repülőtérre.

Nagyjából 26 órát tölt el a városban.

Első programja egy kétoldalú megbeszélés Angela Merkel német kancellárral. A német-amerikai kapcsolatok mellett valószínűleg elsősorban a szíriai helyzetről, az iszlamista terrorizmus ellen küzdelemről és a menekültválságról, az ukrajnai helyzetről, az EU és az Egyesült Államok formálódó, Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nevű szabadkereskedelmi szerződéséről és a brit uniós tagság ügyéről tárgyalnak majd. A megbeszélés után sajtótájékoztatót tartanak.

A TTIP ellen egyébként szombaton már tüntettek is a városban. Több mint 25 ezer ember vonult az utcákra, mert szerintük a szabadkereskedelmi megállapodás különleges jogokat biztosít a vállalatoknak.

Obama utoljára megy elnökként Németországba Forrás: AFP//Mandel Ngan

Obama nem csak Merkellel tárgyal Hannoverben. Hétfő, kora délután a városban német-amerikai-brit-francia-olasz csúcstalálkozó lesz, Angela Merkelhez és Barack Obamához David Cameron brit miniszterelnök, Francois Hollande francia államfő és Matteo Renzi olasz kormányfő csatlakozik a Herrenhausen kastélyban.

Nagy a készültség

Az európai vezetőknek valószínűleg ez az utolsó alkalom egy szűk körű, informális megbeszélésre Barack Obamával. A német kormány a tárgyalás témáiról csak annyit közölt, hogy az aktuális nemzetközi ügyeket veszik át. A találkozó után várhatóan nem tartanak sajtótájékoztatót. A Spiegel Online német hírportál szerint a megbeszélésen részt vesz Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is. Ezt hivatalos helyről nem erősítették meg.

Hannoverben rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek az amerikai elnök látogatására.

Valamennyi német tartományból küldenek erősítést az alsó-szászországi rendőrségnek, várhatóan 6-8 ezer rendőr teljesít majd szolgálatot a városban. Az elnök és kísérete útvonalai mentén leplombáltak kétezer csatornafedelet és eltávolították az utcai hulladékgyűjtő edényeket, a környező házak lakóinak pedig nem csupán azt tiltották meg, hogy kinyissák az ablakokat vagy erkélyajtókat a konvoj vonulása idején, hanem azt is, hogy az ablakok, erkélyajtók közelébe menjenek.

A látogatás idejére a város 100 kilométeres körzetében repülési tilalmat rendeltek el, és sajtóhírek szerint a napokban Hannoverben landolt amerikai kormányzati szállító repülőgépeken limuzinok mellett két harci helikopter is érkezett.