Újraszabályozná Brüsszel a menedékkérelem rendjét

Refugees wait at Vienna western railway station migration #migration REFUGEE SOCIAL ISSUES asylum SQUARE FORMAT menekültek Bécs Ausztria
Refugees wait for the train to Munich at the western railway station in Vienna, Austria, 5 September 2015. More than 3000 refugees had travelled on from Hungary to Germany by Saturday afternoon, according to the Austrian authorities. PHOTO: JOERG DIECKMANN/DPA )
Vágólapra másolva!
Jövő héten mutatja be javaslatait az Európai Bizottság a menedékkérelem rendjének újraszabályozására, ami újabb vitákat szülhet a kérdésben már így is megosztott Európai Unió tagállamai között.
Vágólapra másolva!

Újabb huzavona indulhat a migránskérdésben már eleve megosztott Európai Unióban a menedékkérelem újraszabályozása kapcsán, amelynek

terveit a jövő héten mutatja be az Európai Bizottság.

Az újraszabályozást megelőzően Brüsszel és Ankara a múlt hónapban kötött megállapodást az Európába irányuló migránsáradat megfékezéséről.

Menekültek tavaly ősszel Záhony térségében Fotó: Polyák Attila - Origo

A jelenlegi dublini szabályozás, amelynek értelmében a menekülteknek azokban az államokban kell benyújtaniuk menedékkérelmüket, ahol első ízben lépnek uniós területre, hatalmas tehertételt jelent az olyan országoknak, mint Görögország. Ha pedig a menekültek továbbmennének, a szabályozás szerint vissza lehet őket küldeni ezekbe az országba.

Valószínű, hogy nehéz lesz egy jobban központosított rendszer kialakítása a menekültek EU-tagországok közötti elosztására,

hiszen több tagállam is aggályait fejezte ki a bevándorlás kapcsán. Az Európai Bizottság szerdán fog egy sor "lehetséges opciót" ismertetni, még mielőtt később, az év során beterjesztené a hivatalos javaslatot a menedékkérelmi szabályozás rendszerének reformjára.