Az európaiak Hillary Clintont választanák

"Szuper Kedd"
Democratic presidential candidate Hillary Clinton addresses a rally during a campaign event on Super Tuesday in Miami on March 1, 2016. Democrat Hillary Clinton scored a string of early wins on Super Tuesday, US networks projected, putting her closer to the presidential nomination. / AFP / RHONA WISE
Vágólapra másolva!
Ha az európaiakon múlna, akkor Hillary Clinton lenne a következő amerikai elnök. Az örge kontinens lakói kimondottan rettegnek Donald Trump esetleges győzelmétől, derült ki egy friss közvélemény-kutatás eredményéből.
Vágólapra másolva!

A YouGov Nagy-britanniában, Németországban, Franciaországban, Dániában, Svédországban, Norvégiában és Finnországban készített felmérést arról, kire szavaznának az emberek, ha megtehetnék, az amerikai elnökjelölt-aspiránsok közül.

Hillary Clintont tartják a legalkalmasabbnak Forrás: AFP/Rhona Wise

Hillary Clinton 46 százalékkal végzett az első helyen, negyven százalékponttal megelőzve Donald Trumpot.

A legesélyesebbnek tűnő republikánus aspiránsot még Bernie Sanders is verné, aki a második helyet foglalja el Clinton mögött 14 százalékkal. Ted Cruzra a megkérdezetteknek csupán a két százaléka szavazna – ismertette a felmérés eredményét a brit Independent.

Trumptól félnek

A kutatásból egyébként az is kiderült, hogy az amerikaiak kimondottak félnek attól a lehetőségtől, hogy Trump legyen az Egyesült Államok következő elnöke. A kérdésre, hogy mit éreznének, ha ez bekövetkezne, 46 százalék válaszolta azt, hogy félne, 40 százalék lenne csalódott, míg 27 százalékot elszomorítana és egyben fel is dühítene a dolog.

71 százalékuk szerint Donald Trump rossz elnök lenne Forrás: AFP//Rhona Wise

Clinton megválasztása esetén viszont 40 százalék megkönnyebbülne, és ugyanennyien tekintetének optimistán az elnöksége elé.

Clintont hozzáértőnek tartják

A klímaváltozás, a gazdaság és a terrorizmus kérdéskörében az európaiak Clintont tartják a legkompetensebbnek az aspiránsok közül. A megkérdezetteknek csak a 12 százaléka gondolja úgy, hogy Trump lenne legalkalmasabb arra, hogy leszámoljon a nemzetközi terrorizmussal.

Ennek ellenére nagy reményeket Clintonhoz sem fűznek: csak 43 százalék gondolja úgy, hogy jó, harminc százalék pedig, hogy átlagos elnök lenne.

Ted Cruz gyakorlatilag nem is létezik az európaiak számára Forrás: AFP/2016 Getty Images/Erich Schlegel

De még így is messze jobbnak értékelik Trumpnál, aki a megkérdezettek 71 százaléka szerint rossz elnök lenne.

Trump egyébként ma Észak-Dakotában mérettetik meg, ahol a konvención a bennfentes pártvezetők és aktivisták döntenek a pártdelegátusok személyéről.