Az elnök szerint Panama nem adóparadicsom

TOPSHOTS Horizontal
View of a sign outside the building where Panama-based Mossack Fonseca law firm offices are placed in Panama City on April 3, 2016. A massive leak -coming from Mossack Fonseca- of 11.5 million tax documents on Sunday exposed the secret offshore dealings of aides to Russian president Vladimir Putin, world leaders and celebrities including Barcelona forward Lionel Messi. An investigation into the documents by more than 100 media groups, described as one of the largest such probes in history, revealed the hidden offshore dealings in the assets of around 140 political figures -- including 12 current or former heads of states. AFP PHOTO / EDUARDO GRIMALDO / AFP / EDUARDO GRIMALDO
Vágólapra másolva!
Elhibázott és felesleges lépésnek nevezte Juan Carlos Varela panamai elnök, hogy Franciaország úgy döntött, ismét felveszi országát az adóparadicsomok listájára.
Vágólapra másolva!

Varela megerősítette, hogy Panama elkötelezett az átláthatóság, a diplomácia és az együttműködés mellett. Az ország korábban válaszlépéseket helyezett kilátásba, de Varela most azt mondta: nem lesznek „megtorló intézkedések”.

Franciaország több panamai beruházásban érintett, az Alstom például a panamai metróhoz tervez új kocsikat szállítani.

Panamát az Európai Unió tagországai közül Bulgária, Horvátország, Görögország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Portugália és Szlovénia tekinti még adóparadicsomnak.

A Mossack Fonseca irodája Forrás: AFP/Eduardo Grimaldo

Salvadorban razziáztak

Rajtaütöttek a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda helyi kirendeltségén a hatóságok San Salvadorban.

A hatóságok közlése szerint dokumentumokat, számítógépeket, adathordozókat foglaltak le. Az ügyészség azt is elmondta, hogy az iroda bejáratáról csütörtökön eltávolították a cég emblémáját, az egyik ott dolgozó pedig azt mondta, épp költöznek.

A Mossack Fonsecától szivárgott ki az a 11,5 millió dokumentum, amely több százezer offshore cég működésébe enged betekintést.