Ausztria kormánya ki akarja sajátítani Hitler szülőházát

Vágólapra másolva!
Az osztrák kormány mindenképp megszerzi Hitler szülőházát, akár kisajátítással is - mondta a belügyminisztérium szóvivője. A ház újabban neonáci szimpatizánsok találkozóhelye.
Vágólapra másolva!

Államosításra készül az osztrák kormány: Hitler szülőházát akarják elvenni, és az Osztrák Köztársaság tulajdonába adni. "Jelenleg vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy külön törvénnyel érjük el a tulajdonjog átruházását" - mondta az AFP-nek Karl-Heinz Grundböck, belügyminisztérium szóvivője.

Az épület jelenlegi tulajdonosa Gerlinde Pommer, aki nincs túlságosan jóban az osztrák kormánnyal. 2011-ig ugyan bérbe adta a kabinetnek a többszintes házat, de nem akart beleegyezni egy felújításba. A vita odáig fajult, hogy a nő és a kormány végül szerződést bontottak. Az épületben addig egy egészségügyi központ működött:

testi és szellemi fogyatékosokat kezeltek ott.

Az épület 2011 óta üresen áll. A gazdátlansága miatt egyre többször látogatják meg neonáci csoportok, hogy Adolf Hitlerre emékezzenek. A kormány ezt a helyzetet elégelte meg. A házat természetesen csak kártérítés ellenében vennék el tulajdonosától. A belügyi szóvivő a hírügynökségnek azt mondta, jelenleg nem látnak más lehetőséget az államosításon kívül.

Arról, hogy mire használná az épületet az állam, nem beszélt.

Korábban szó volt arról is, hogy egész egyszerűen lakásokat alakítanak ki a házban, de természetesen egy, a nácizmus áldozatainak szentelt múzeum ötlete is felmerült már. Egy orosz parlamenti képviselő egyszer komoly ajánlatot az épületre. Ő azért akarta megvenni, hogy felrobbantsa.

Magában a házban egysébként csa alig pár napot élt Hitler. Szülei a későbbi tömeggyilkos diktátor világrajötte után egy másik házba költöztek a városban, majd három év múlva Bécsbe mentek.