Újra bíróság előtt a kormánykritikus török újságírók

Vágólapra másolva!
Kémkedéssel és terroristák támogatásával vádolják egy török lap főszerkesztőjét és újságíróját. A Cumhuriyet korábban azt írta, hogy Törökország fegyvereket szállított a szíriai szélsőségeseknek.
Vágólapra másolva!

Pénteken ismét bíróság elé került Can Dündar, a Cumhuriyet című kormánykritikus török napilap főszerkesztője és Erdem Gül, az újság fővárosi tudósítója Isztambulban - írja a Dogan török hírügynökség.

A vád szerint Dündar és Gül terroristahálózatokat támogatott, kémkedett, valamint a kormány hatalmának megdöntésére tett kísérletet.

A bíróság határozata értelmében a tárgyalás zárt ajtók mögött zajlik.

Az ülés előtt az igazságügyi palota épületénél nagy számban jelentek meg a két újságíró támogatói. Letartóztatásuk már korábban is nemzetközi aggodalmat keltett a törökországi sajtószabadság helyzete miatt.

Aláássa az ország tekintélyét

Dündart és Gült azért tartóztatták le tavaly novemberben,

mert májusban cikket jelentettek meg, amely szerint Törökország 2014-ben fegyvereket szállított szíriai szélsőségeseknek.

A Cumhuriyet a riport állításainak alátámasztására videofelvételeket is közzétett. A török elnök szerint azonban az újság aláássa országa nemzetközi tekintélyét.

Az államfő ugyan elismerte, hogy a Szíriába tartó teherautók a titkosszolgálathoz tartoztak, de - állítása szerint - azok az ott élő türkmén kisebbségnek vittek segélycsomagokat.