Megvan az uniós megállapodás, két napjuk maradt a menekülteknek

Refugees and migrants arrive at Eftalou, Lesbos EUROPE Greece GR Hellas Mytilini Mytiline Lesbos Lesvos Aegean SEA Aegean sea NE Aegean refugees migrants immigrants REFUGEE migrant IMMIGRANT crisis refugee crisis refugees crisis refugeescrisis refugeecris
Migránsok Leszbosz szigeténél
Vágólapra másolva!
Megállapodtak a Törökországgal kötött megállapodás szövegéről az Európai Unió állam- és kormányfői. A legfontosabb pont, hogy vasárnaptól minden tengeren érkezett menekültet visszafordítanak Törökországba. 
Vágólapra másolva!

Nem tudni, mi változott, de az Európai Unió állam- és kormányfői

elfogadták a törökökkel kötött megállapodás szövegét

a menekültválság megoldásáról. Múlt héten még több uniós vezető, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök is nemet mondott a javaslatokra, a péntekre halasztott EU-csúcson viszont sikerült konszenzusra jutni.

Vasárnaptól minden illegálisan érkező menekültet visszafordítanak Törökországba Forrás: AFP/NurPhoto/Kostis Ntantamis

A törökök is elfogadnák

A törököknek még rá kell bólintaniuk a megállapodásra, de uniós források már korábban azt közölték, hogy

Ahmet Davutoglu török kormányfő kész elfogadni a kompromisszumos megállapodástervezetet.

Az Európai Bizottság a múlt hétfői, sikertelenségbe fulladt EU–török csúcs óta dolgozott egy olyan új javaslatcsomagon, amely minden tagállamnak elfogadható. Az állam- és kormányfők többsége akkor azért állt fel a tárgyalóasztaltól, mert a törökök nemcsak duplaannyi pénzt követeltek az EU-tól a menekültek megállításáért cserébe, hanem a vízummentességet és az európai uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítását is.

Két napjuk maradt

A mostani megállapodás legfontosabb része, hogy minden illegálisan érkező migránst vissza lehet küldeni Törökországba, cserébe az Európai Unió ugyanennyi szír menekültet helyez át területére a török menekülttáborokból. Ez ráadásul már

március 20-án, vasárnap érvénybe lép.

A tervezet értelmében kezdetben állítólag 72 ezer menekültet telepítenének át önkéntes alapon az Európai Unió tagállamaiba. Az Európai Unió Tanácsának tavaly júliusi döntése értelmében 22 504 nemzetközi védelemre szoruló embert kellene befogadniuk a tagországoknak az unión kívülről, és ebből eddig 4555 áttelepítés valósult meg. A fennmaradó mintegy 18 ezer helyet a megállapodás értelmében törökországi menekültekkel töltenék fel, és emellé jönne még további 54 ezer ember.

Érkezik a pénz is

A törökök arra is panaszkodtak, hogy még szinte semmit nem kaptak abból a 3 milliárd euróból, amit novemberben ígértek nekik, hogy javítsák a helyzetet a menekülttáborokban. Az Európai Tanács ezért most megegyezett, hogy a Tanács és a Bizottság

egy héten belül közösen megnevezi a támogatást kapó projekteket,

így gyorsítják fel a kifizetést.

Közelebb a csatlakozás

A legnehezebb javaslatra is sikerült kompromisszumos megoldást találni. Ankara azt követelte a megállapodásért cserébe, hogy gyorsítsák fel az uniós csatlakozási tárgyalásokat. Brüsszelben most arról egyeztek meg, hogy ez már júniusban megtörténhet, de egyelőre csak az egyeztetések 33-as fejezetét nyitják meg, ami a pénzügyi kérdésekről szól.

A mai EU-török megállapodást követően Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Maarten Verweyt nevezte ki a megállapodás végrehajtását irányító uniós koordinátornak. Maarten Verwey az Európai Bizottság Strukturális Reformok Támogató Szolgálatának a főigazgatója, és a görögországi operatív feladatokért felel majd.