Három embert vádolnak terrorizmussal Brüsszelben

Brüsszel, 2016. március 22. A grúz közszolgálati média által közreadott és Ketevan Kardava által készített kép egy sebesült férfiről a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, miután kettős robbantás történt 2016. március 22-én. Tizenegyen életüket vesztették és 81-en megsebesültek a reptéri öngyilkos merényletben, valamint tizenöt halottja és 55 sebesültje van a brüsszeli Maelbeek metróállomásnál történt robbantásnak. (MTI/AP/Grúz közszolgálati média/Ketevan Kardava)
Vágólapra másolva!
Vádat emelt a belga ügyészség három ember ellen a brüsszeli öngyilkos merényletekkel összefüggésben.
Vágólapra másolva!

A szövetségi ügyészség képviselői közölték, hogy a vádlottak egyike Faycal C., aki ellen "terrorcsoportban való részvétel, terrorista gyilkosság és terrorista gyilkossági kísérlet" miatt emeltek vádat.

A belga média őt Faycal Cheffouként azonosítja, akit csütörtökön fogtak el a brüsszeli ügyészség épülete mellett. Ő állítólag a brüsszeli reptér térfigyelő kameráinak felvételein is látható háromfős terrorista csoport "harmadik tagja", aki sötét kalapot és világos felöltőt viselt. Két társa - a 24 éves Najim Laachraoui és a 29 éves Ibrahim El-Bakraoui - felrobbantotta magát, de

Faycal Cheffou valami oknál fogva nem követett el öngyilkos merényletet.

A két másik, ugyancsak csütörtökön őrizetbe vett személyt, Rabah N.-t és Aboubakar A.-t, "terrorcsoport tevékenységében való részvétellel" vádolja az ügyészség.

Sebesült a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren Forrás: MTI/AP/APGrúz közszolgálati m/Ketevan Kardava,

Brüsszelben kedden öngyilkos robbantásos merényleteket követtek el a nemzetközi repülőtéren és egy metróállomáson, az európai uniós intézmények közelében. A két helyszínen összesen 31 ember meghalt, és 270-an megsebesültek, utóbbiak között két magyar állampolgár is. A merényletek elkövetését az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára.

Az Iszlám Állam fegyveresei elleni európai razziák keretében csütörtökön

Belgiumban kilenc, Németországban két embert vettek őrizetbe

a brüsszeli merényletekkel összefüggésben. A brüsszeli ügyészség illetékesei közölték szombaton, hogy a terrorcselekmények 31 halálos áldozata közül eddig 24-et azonosítottak, és 11-en közülük külföldiek. Az egyik halott Andre Adman, Belgium egykori amerikai nagykövete.

A 270 sérült közül 93-at egy brüsszeli katonai kórházban ápolnak. Kórházi források közölték szombaton, hogy 15 embert súlyos égési sérülésekkel ápolnak, és öten közülük intenzív osztályon vannak. Egy orvos, Serge Jennes - aki az afganisztáni háborút is megjárta - azt mondta, hogy őt és kollégáit is sokkolta az, hogy egyesek milyen súlyos égési sérüléseket szenvedtek. Mint mondta, húszéves orvosi pályafutása során, égési sérüléseket kezelve, sose látott ilyet, kollégáinak pedig pszichológusok segítségére lesz szükségük ahhoz, hogy fel tudják dolgozni a látottakat.