Terror Brüsszelben: letartóztattak két férfit Németországban

brüsszel reptér hajnal
A Belgian soldier stands guard near Brussels airport in Zaventem on March 23, 2016 a day after terror attacks hit the city. Belgian investigators were on March 23 hunting a man seen fleeing Brussels airport after a suicide bombing, as the country held three days of mourning for around 35 people killed in twin attacks by Islamic State jihadists. / AFP / JOHN THYS
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek két férfit Németországban, mert a gyanú szerint összefüggésbe hozhatók a brüsszeli merényletsorozattal. Mindkét letartóztatott férfi ismerhette a brüsszeli metrórobbantót. Az egyiküket El-Bakraouival együtt toloncolták ki Törökországból.
Vágólapra másolva!

Egy szalafista (radikális iszlám nézeteket valló) férfit vettek őrizetbe Düsseldorf környékén a német rendőrök – írja a német Spiegel. Samir E. a török hatóságok előtt sem ismeretlen, ugyanis a metróban robbantó el-Bakraouival együtt 2015 nyarán fogták el a szír–török határon.

Együtt utaztak

A török határrendészet tavaly nyáron mindkét férfit terrorizmus gyanújával vette őrizetbe. A török hatóságok szerint

Khalid el-Bakraoui és Samir. E az Iszlám Állam terroristáihoz akart csatlakozni,

de azt sem tartják kizártnak, hogy a tervük sikerült, és épp visszatérőben voltak Európa felé. Törökország ekkor mindkét férfit kiutasította az országból, és felrakta őket egy amszterdami járatra. A németek most azt vizsgálják, hogy az egy gépen utazó férfiak milyen kapcsolatban álltak egymással.

A török–szír határon tartóztatták fel el-Bakraouit és Samir E.-t Forrás: AFP/Aris Messinis

Gyanús sms

A német rendőrök Giessen mellett őrizetbe vettek egy másik férfit is, aki egy gyanús francia nyelvű sms-t küldött közvetlenül a metrórobbantás előtt Khalid el-Bakraouinak. A szöveges üzenetet március 22-én 9 óra 8 perckor küldte el el-Bakraouinak, és mindössze egy szó állt benne:

Fin, ami franciául annyit tesz, vége.

El-Bakraoui bombája 9 óra 11 perckor robbant. A detonáció 20 ártatlan ember életét követelte a brüsszeli Maalbeek metróállomáson.