Orosz kémekkel találkozott a CIA főnöke

Senate Intelligence Committee Hearing on World Wide Threats NSA FBI CIA CIA Director FBI Director Senate Intelligence Committee National Intelligence SQUARE FORMAT
WASHINGTON, USA - FEBRUARY 9: CIA Director John Brennan speaks during a Senate Intelligence Committee hearing in Washington, USA on February 9, 2016. Samuel Corum / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti bizalom kérdéséről tárgyalt az amerikai CIA igazgatója Oroszországban március elején. A Kremlben nem járt a kémfőnök.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, John Brennan az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatban (FSZB) dolgozó partnereivel folytatott megbeszélést - mondta Oleg Sziromolotov, az orosz külügyminisztérium terrorelhárítási ügyekben illetékes helyettes vezetője orosz újságíróknak.

Kényelmetlen témák

Arról is beszélt, hogy a külügyminisztériumban nem járt az amerikai kémfőnök. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője hétfőn azt mondta, hogy Brennan moszkvai látogatása során

nem lépett kapcsoltba a Kremllel.

A Brennan látogatásáról beszámoló Sziromolotov hangsúlyozta, hogy nincs összefüggés az amerikai kémfőnök moszkvai látogatása és a Putyin által hivatalosan március 14-én elrendelt szíriai részleges orosz csapatkivonás között.

John Brennan, a CIA főigazgatója Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Samuel Corum

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség viszont úgy tudja, Brennan beszélt Bassár el-Aszad szíriai elnök távozásának szükségességéről is. A hírügynökség William Stevensre, a moszkvai amerikai követség sajtótitkárára hivatkozva írta azt, hogy Brennan az orosz fővárosban leszögezte beszélt a Moszkva számára kényes témáról.

Brennan akár az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vezetőinek megsemmisítéséről tárgyalhatott Oroszországban - legalábbis így gondolja Oleg Morozov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának tagja, volt hírszerző. Szerinte Oroszország fontos partnere lehet ebben Amerikának, mert titkosszolgálataihoz befutnak szíriai, iraki és iráni szakszolgálatoktól származó értesülések is.

Kerry alapozott

Az orosz politikus azt sem zárta ki, hogy Brennan azért utazott az orosz fővárosba, hogy személyesen is ellenőrizze az Egyesült Államok ellen készülő dzsihadista terrortámadásokról szóló orosz hírszerzési adatok megalapozottságát.

John Kerry amerikai külügyminiszter a múlt héten járt Moszkvában,

ahol bejelentette, hogy az Egyesült Államok és Oroszország Szíria ügyében a konfrontációról áttért a párbeszédre. Kerry egyebek között a közösen megoldott problémák komolyságára hivatkozva elmondta, meg kell vizsgálni, hogy újjá lehet-e építeni a Washington és Moszkva közötti kapcsolatokat.