Elmondjuk, miért nőtt Merkel támogatottsága

Germany Berlin Angela Merkel MEETING joint press conference German Chancellor media conference SQUARE FORMAT BERLIN, GERMANY - JANUARY 28:  German Chancellor Angela Merkel, is seen during a media conference after a meeting with state prime ministers, in t
Angela Merkel
Vágólapra másolva!
Angela Merkel támogatottsága drámai mélységeket járt meg az elmúlt hónapban, február végére azonban a német kancellár népszerűsége újra felszálló ágba került. Miközben sem menekültpolitikáján nem változtatott gyökeresen, és a válság kezelésében sem ért el látványos eredményeket.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel nemcsak az Európai Unióban találja szembe magát egyre több elégedetlenkedő kormányfővel, de Németországban is közel négyéves mélypontra süllyedt a támogatottsága. Február elején már csak a megkérdezettek 46 százaléka tartott ki a kancellár mellett, írja a Die Welt.

Mostanra azonban változott a helyzet, és Angela Merkel népszerűsége két hét alatt 8 százalékpontot emelkedett. Mindeközben látszólag semmi olyan nem történt a német politikában, ami ezt indokolta volna.

Tesztpálya

A legfrissebb adatok szerint a német lakosság 54 százaléka elégedett a munkájával. Azaz tíz nappal a német tartományi választások előtt Merkel újra a többség támogatását élvezi.

Március 13-án Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz és Szász-Anhalt tartományok döntenek arról, hogy továbbra is konzervatív (CDU-CSU) vezetést akarnak-e.

A tét nagy: ha a kormány leszerepel a tartományokban, érdemes lesz elgondolkodnia a drasztikus irányváltáson azért, hogy még legyen esélyük a közelgő parlamenti választásokon.

Február elején még fej fej mellett haladt a két rivális Forrás: Origo-Die Welt

Keserédes együttműködés

Az elmúlt két hétben más is történt. Horst Seehofer két napja például elismerően beszélt a német kancellár politikai erőfeszítéseiről. A bajor miniszterelnök

visszavett a menekültpolitikai bírálataiból.

Bár annyit megjegyzett, hogy nem ért sok mindenben egyet Merkellel. A bajor miniszterelnök a Keresztényszociális Unió (CSU) feje, az pedig a CDU legfontosabb koalíciós partnere. Seehofer tisztában van azzal, hogy a német konzervatív szavazók nem értékelik a széthúzást a politikai vezetésben.

Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök hol Putyinnal, hol Merkellel ráz kezet Forrás: MTI/EPA/DPA/Sven Hoppe

Játszmás bajorok

Ha győztesen szeretne kikerülni a CDU–CSU kormánykoalíció a március 13-i választásokból, akkor egységet kell mutatniuk a lakosság felé, mondja Hegedűs Dániel. A Német Külpolitikai Társaság (DGAP) elemzője szerint a bajor miniszterelnök látszólagos visszavonulása most úgy jön le a német lakosság körében, hogy

Merkel jó úton halad, hiszen a legnagyobb ellenfele is elismeri a tetteit.

Horst Seehofer tehát a saját érdekei miatt adott időt a kancellárnak. Nemrég azzal fenyegette Angela Merkelt, hogy alkotmánybíróság elé viszi a menekültcsomagot. Ezt azonban nem teheti meg a mérföldkőnek számító tartományi választások előtt, hiszen az árulással érne fel, és elsőként ő bukna bele.

Az ölre menő belpolitikai harcok ezért a tartományi választások után várhatók.