Merkel meghajolhat Orbán akarata előtt

ukrán válság, fontos lett kelet-európa, Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár
Brüsszel, 2014. március 20. Az Európai Tanács ülésén Brüsszelben tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár megbeszélést folytat 2014. március 20-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna
Vágólapra másolva!
Brüsszelben találkoznak hétfőn az Európai Unió kormányfői és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök, hogy megoldást találjanak a menekültkérdésre. Egy tervezet szerint a csúcstalálkozón az uniós államok egységesen kiállnak amellett, hogy végérvényesen felszámolják a balkáni menekültútvonalat. Ha Angela Merkel aláírja a javaslatot, azzal eddigi menekültpolitikájával megy szembe. A német sajtó már azt pedzegeti, hogy közel a német kancellár bukása, aminek Orbán Viktor ágyazott meg.
Vágólapra másolva!

Pontban fél egykor ült ebédlőasztalhoz Brüsszelben a 28 meghívott uniós vezető és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök, hogy egy munkaebéd keretében dűlőre jussanak a menekültkérdésben – írja a német ZDF.

A hétfői találkozó előtt kiszivárgott egy dokumentum, miszerint az uniós országok egyetértenek abban, hogy a balkáni menekültútvonalat zárva kell tartani az illegális bevándorlók előtt.

Először senkinek nem tetszett

Első körben a visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) szorgalmazták a macedón–görög határ lezárását. Arra hivatkozva, hogy Görögország képtelen ellátni a schengeni határ védelmét, és nem regisztrálja megfelelően a menekülteket.

A Berlinből sokat bírált határzárat később Ausztria is a zászlajára tűzte.

Az osztrák kormány azóta katonákat vezényelt a macedón határra, hogy segítse az ottani hatóságok munkáját.

Ausztria is kezd kifarolni a német kormány mögül Forrás: AFP/John Macdougall

Humanitárius katasztrófa

Ha a hétfői uniós csúcson Angela Merkel is aláírását adja a balkáni útvonal lezáráshoz, akkor azonnal felüti a fejét egy újabb probléma, amivel az EU-nak szembe kell néznie. A macedón–görög határon jelenleg 33 ezer menekült torlódott fel. A görög kormány szerint már

március 9-én ki lehet hirdetni a szükségállapotot Idomeniben.

Ha Törökország nem segít hathatósan visszaszorítani az Európába igyekvő menekültek számát, március végére közel 100 ezer menekült torlódhat fel Görögországban.

Oldják meg, ahogy tudják?

Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős biztos a támogatásáról biztosította Görögországot. Az ország számára 300 millió eurót különítettek el uniós forrásból a menekülthelyzet kezelésére. A további terv az lenne, hogy a Görögországban és Olaszországban rekedt menedékkérőket szétosztanák a többi uniós ország között.

A menekültelosztási rendszer kialakításában azonban közel sincs egyetértés.

Olaszországtól eddig mindössze 338 migránst vettek át, Görögországtól pedig 332-t.

Március végére 100 ezer menekült rekedhet Görögországban Forrás: MTI/AP/Jánisz Papanikosz

Törökország osztja a lapokat

Törökország Angela Merkel szerint kulcsszerepet játszik a menekültkérdés megoldásában. A német kancellár még novemberben ajánlott fel hárommilliárd eurót a török kormánynak, hogy tartsa a menekülteket az országban, és szigorítsa a határellenőrzést. Ezt a törekvést segítette, hogy a NATO csapatokat küldött az égei-tengeri menekültútvonal ellenőrzésére.

A török kormány a tengeren feltartóztatott menekültek közül 300-at vett eddig vissza.

A hétfői csúcson tárgyalják meg Erdogan török elnök alternatív javaslatát is, amely szerint egy 10 kilométeres védelmi övezetet alakítanának ki Észak-Szíriában, és ott szállásolnák el a menekülteket. A javaslat Berlinben kiverte a biztosítékot.

"Nem arra ad pénzt a német kormány, hogy polgárháború sújtotta területre küldjön vissza embereket” – reagált Omid Nouripour, a német Zöldek külügyi szóvivője a török államfő szombaton tett kijelentésére.

Közös európai megoldás Orbán módra

Úgy tűnik, hogy a balkáni menekültútvonal felszámolása eddig az egyetlen pont, amiben az unió vezetői egyetértenek. Ez hosszú távon akár azt is jelentheti, hogy Európa nem fogad be több menekültet, a kontinens határait pedig hermetikusan lezárja. Ugyan még nehéz kiszámítani, de ha valóban ez történik, az azt is jelentheti, hogy Orbán Viktor tovább erősítheti pozícióját a menekültellenes országok között.