Elviszik a menekülteket Idomeniből

Refugee camp Idomeni: Wood distribution idomeni idomeni camp social issue Wood distribution 2016 Balkans route BORDER February Greece Greel Islands Macedonia March Refugees camp migrant crisis migrants migrants crisis nurphoto refugees SQUARE FORMAT
Órákon belül döntenek a kitoloncolásról
Vágólapra másolva!
A görög rendőrség megkezdte a menekültek elszállítását a görög–macedón határon lévő Idomeniből, miközben szombaton közzétett hivatalos adatok azt mutatják, hogy jelentős mértékben csökkent az égei-tengeri görög szigetekre érkező menekültek száma.
Vágólapra másolva!

Görög rendőrségi források szerint autóbuszokkal mintegy 400 menekültet szállították el eddig a határon lévő Idomeniben spontán létesített sátortáborból a legközelebbi, hatóságok által kialakított befogadóközpontba. Tucatnyi autóbusz vár arra, hogy elszállítsa azokat a menekülteket, akik nem akarnak Idomeniben maradni, miután Macedónia lezárta a határát, és ezzel lehetetlenné vált számukra az Európai Unió országaiba való eljutás a nyugat-balkáni útvonalon.

A menekültek elszállítása Idomeniből önkéntes alapon történik. Helyszíni jelentések szerint

az első autóbuszokba jobbára gyermekes házaspárok szálltak fel,

akik számára elviselhetetlenné váltak az ottani körülmények. Egyikük, a 29 éves Dzsanger Hasszán – aki az iraki Kurdisztánból érkezett – azt mondta, hogy egy hónapot töltött feleségével és két gyermekével Idomeniben, de nem marad tovább, gyerekei lebetegedtek. "Nehéz a helyzet, az elmúlt két napon fújt a szél, néha eső is esett. Nincs más választásunk, mennünk kell" – mondta.

A gyerekek nehezen bírják, a gyermekes szülők választották a befogadóközpontot Forrás: AFP/NurPhoto/Guillaume Pinon

Szombati hivatalos adatok szerint

Idomeniben jelenleg 11 603 menekült van.

Jorgosz Kirticisz, a menekültválsággal foglalkozó athéni hivatal (SOMP) szóvivője azt mondta, hogy a következő napokban fokozni fogják a menekültek elköltöztetésére irányuló erőfeszítéseket.

Jelenleg kétezer szabad helyet tartanak fenn a görög befogadóközpontokban

az Idomeniben levőknek, hétfőtől megduplázzák a helyek számát, három héten belül pedig további 30 ezer férőhelyet létesítenek az új menekültközpontokban.

A görög kormány szombati hivatalos adatai azt mutatják, hogy tovább csökken az égei-tengeri görög szigetekre érkező menekültek száma: 24 óra leforgása alatt 78 új menekült érkezett, ami kevesebb mint a fele az egy nappal korábbi adatnak (161).

Az uniós–török migránsegyezmény egy héttel ezelőtti hatálybalépése óta folyamatosan csökken az érkező menekültek száma. Szerdán egy menekült sem érkezett az égei-tengeri görög szigetekre.

Görögország területén valamivel több mint 50 ezer menekült tartózkodik.