Ankara nem akar a menekültek börtöne lenni

MERKEL, DAVUTOGLU
Ankara, 2016. február 8. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök (j) és Angela Merkel német kancellár kezet fog közös sajtóértekezletükön Ankarában 2016. február 8-án. Merkel egynapos látogatásán a menekültválságról tárgyal Törökországban. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
A török miniszterelnök Brüsszelbe indulva csütörtök este azt mondta, hogy országa nem akar a menekültek szabadtéri börtönévé válni.
Vágólapra másolva!

Ahmet Davutoglu az ankarai repülőtéren tudósítóknak nyilatkozva azt mondta, hogy lát némi nehézséget az Európai Uniónál a migránsokról március 7-én tett török javaslatok elfogadásában, de reménykedik a pénteki tárgyalások pozitív eredményében.

"Ezt megvitattuk telefonon Angela Merkel német kancellárral a múlt héten, és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, amikor Ankarában járt" - mondta. "Nem fogadunk el semmi olyan javaslatot, amely Törökországot a migránsok szabadtéri börtönévé változtatja. Ezt mindenkinek tudnia kell. Reméljük, hogy a végeredmény jó lesz Törökország, az Európai Unió és a migránsok számára is" - jelentette ki.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár Ankarában, február 8-án. Merkel egynapos látogatásán a menekültválságról tárgyal Törökországban Forrás: MTI/EPA

A körvonalazódó menekültügyi megállapodás keretében a legutóbbi, március elején tartott csúcsértekezleten Ankara további pénzügyi támogatást kért az uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá újabb öt fejezet megnyitását a vele folytatott csatlakozási tárgyalásokon, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben.

A törökök ezért cserébe visszafogadnák a megállapodás hatályba lépése után az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. A kiszivárgott tervezet ez utóbbi kapcsán 72 ezer szír befogadását említi.