Lemondott a lengyel katonai főparancsnokság fele

Horizontal
Polish deputy Prime Minister and Defence Minister Tomasz Siemoniak (R) reviews a guard of honour of Polish cadets during a parade in the Polish capital Warsaw to mark the 76th anniversary of the Soviet Union's invasion of Poland during World War II in Warsaw on September 17, 2015. Participants attend the first para-military parade of its kind in Poland, including high school students undergoing military training and members of local marksmen's clubs. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI / AFP / JANEK SKARZYNSKI
Vágólapra másolva!
Lemondott a lengyel hadsereg főparancsnokságának öt magas rangú tábornoka – erősítette meg péntek este a lengyel nemzetvédelmi tárca szóvivője, Bartlomiej Misiewicz a korábban megjelent sajtóértesüléseket. A média szerint a lemondások a nemzetvédelmi miniszter által kilátásba helyezett kádercserékkel függenek össze. 
Vágólapra másolva!

Hivatalosan nem tették közzé a lemondott tábornokok nevét, de a média úgy tudja, hogy igen komoly fejleményről van szó, hiszen köztük van

  • a főparancsnokság vezérkari főnöke, Ireneusz Bartniak tábornok, valamint
  • a szárazföldi haderőnem,
  • a haditengerészet,
  • a páncélos erők és
  • a légiszállítású alakulatok parancsnoka is.

Misiewicz azt mondta: a lemondásokról szóló sajtóértesülések megelőzték a tárcához hivatalosan benyújtott lemondásokat.

"A katonák a sajtó közvetítésével kommunikálnak feletteseikkel" – vélekedett a szóvivő, aki

rendkívül negatív véleménnyel van az ilyen magatartásról.

Egyben sajnálkozott amiatt, hogy a lemondásokra nem sokkal a júniusban esedékes, 27 ezer lengyel és külföldi katona részvételével tervezett Anakonda-16 fedőnevű lengyelországi hadgyakorlat, valamint a júliusi varsói NATO-csúcstalálkozó előtt került sor.

Tomasz Siemoniak volt védelmi miniszter szerint még többen követhetik a lemondott tábornokokat Forrás: AFP/JANEK SKARZYNSKI/Janek Skarzynski

Tomasz Siemoniak volt nemzetvédelmi miniszter, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform képviselője péntek reggel az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak nyilatkozva úgy vélte:

a tízfős főparancsnokság öt tábornokának távozása "csak a jéghegy csúcsa", és más hivatásos katonák is távoznak majd.

Az üggyel jövő szerdán a lengyel szejm nemzetvédelmi bizottsága foglalkozik. Ennek elnöke, a kormányzó Jog és Igazságosság képviselője,

Michal Jach "tüntetésnek" minősítette az öt tábornok egyidejű döntését.

Aláhúzta ugyanakkor, hogy a helyzet nem csökkenti a lengyel fegyveres erők harci készségét. "A hadseregben elég sok tehetséges, fontos posztok betöltésére képes tiszt akad" – fűzte hozzá Jach.

A lengyel nemzetvédelmi tárca adatai szerint a mintegy 100 ezer fős lengyel hadseregben a tavalyi év végén 121 tábornok teljesített szolgálatot.

A lengyel sajtóban pénteken megjelent kommentárok a lemondásokat közvetlen összefüggésbe hozzák Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter napokban tett bejelentésével, miszerint a lengyel hadseregben "nem futnak be ezentúl karriert" azok a katonák, akik 1989 előtt, azaz még a szocialista korszakban kezdték meg szolgálatukat, illetve azok, akik a szovjet tisztiiskolákban végeztek.