Lelassult Donald Trump előretörése

Trump, Donald
Wichita, 2016. március 5. A republikánusok elnökjelöltségéért küzdő Donald Trump üzletember a The Economist brit hetilap címlapját mutatja a Kansas állambeli Wichitában tartott jelölőgyűlésen 2016. március 5-én. A republikánusok ezen a napon három szövetségi államban, Kansasben, Kentuckyban és Maine-ben tartanak jelölőgyűléseket, Louisianában pedig előválasztásokat. (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban az elnökjelöltségért folyó szombati előválasztásokból és jelölőgyűlésekből a republikánus táborban Ted Cruz megerősödve került ki, a demokrata elnökjelölt-aspiránsok versenyében Hillary Clinton a három választásból kettőt elvesztett. 
Vágólapra másolva!

Maine, Kansas, Kentucky, Nebraska és Louisiana szövetségi államokban mérték össze támogatottságukat szombaton a republikánus és a demokrata elnökjelölt-aspiránsok.

Maine és Kansas államokban Ted Cruz texasi szenátor nyert, 46, illetve 68 százalékos arányban, Kentuckyban és Louisianában Donald Trump lett a győztes.

Trump megtorpanni látszik Forrás: MTI/AP/Charles Rex Arbogast

A Demokrata Párt elnökjelöltségéért küzdő Bernie Sanders Kansasben és Kentuckyban győzött, nagyon nagy arányban: Kansasben a választók 68 százaléka döntött mellette, Nebraskában pedig 55 százalékuk.

Viszont Louisianában Hillary Clinton aratott 71 százalékos győzelmet, így összességében ő szerzett nagyobb támogatást, mert ez az állam nagy létszámú delegátust küld az elnökjelölt-állító országos pártkongresszusra. A szombati választásokon Clinton 51, Sanders pedig 45 delegátust nyert meg magának.

Az ABC News becslései szerint a republikánusoknál a szükséges 1237 delegátusból Trump 378-at, Cruz 295-öt, Marco Rubio 123-at szerzett.

A demokratáknál 2383 delegátus kell az elnökjelöltség megszerzéséhez, ebből Clintonnak már megvan 1121, Sandersnek pedig 478.