A koszovói miniszterelnök testvére is menekült

Vágólapra másolva!
A koszovói kormányfő nem tagadja, hogy fivére tavaly menedékkérelmet nyújtott be Németországban. Állítólag egy kórházi kezelés miatt próbálkozott a menekültkérelemmel.
Vágólapra másolva!

Isa Mustafa koszovói miniszterelnök a Facebookon írta meg, hogy testvére, Ragip menedékjogot kért Németországban. A politikus testvére állítólag azt mondta neki, hogy "egy súlyos betegség" miatt próbálkozott meg menekültként Németországba jutni. A betegségét Németországban szeretné kezeltetni, Koszovóban ugyanis erre nincs lehetőség.

A miniszterelnök testvére a balkáni útvonalon haladt,

érintette Magyarországot is.

Először Franciaországba utazott, de ott elutasították menedékkérelmét. Ezután Németországba ment, ahol június 24-én Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartományban kért menedéket. Mindez néhány nappal azelőtt történt, hogy Angela Merkel német kancellár fogadta testvérét, a miniszterelnököt Berlinben.

Testvérén kívül a koszovói kormányfő unokaöccsei és unokahúgai is megpróbáltak tavaly Magyarországon át Németországba kivándorolni, de kiutasították és visszavitték őket Koszovóba.

Az Európai Unió adatai szerint az utóbbi két évben 70 ezer koszovói állampolgár nyújtott be menedékkérelmet, és ezzel ők alkotják a menedékkérők negyedik legnépesebb táborát a szíriaiak, afgánok és irakiak után.

A koszovóiak kérelmének nagy részét azonban elutasítják.

A több mint 90 százalékban albánok lakta Koszovó a NATO 1999-es légitámadásai után került nemzetközi közigazgatás alá, majd 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét az eredetileg Szerbiához tartozó tartomány. Koszovó önállóságát eddig több mint 90 ország ismerte el, köztük az Egyesült Államok és a legtöbb európai uniós ország. Szerbia, Oroszország és Kína a mai napig nem ismeri el Koszovót független országnak.