Kemény üzenetet küldött a törököknek a francia elnök

charlie hebdo lövöldözés mészárlás
French president François Hollande leaves the Palais de l'Elysee to go to the French satirical newspaper Charlie Hebdo in Paris on January 7, 2015, after armed gunmen stormed the offices leaving at least 10 people dead. AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK
Vágólapra másolva!
Francois Hollande francia államfő kizárt bármilyen kompromisszumot Törökországgal az emberi jogok vagy az uniós vízumkönnyítés kérdésében a migrációs válság kezeléséről kötendő megállapodásért cserébe. 
Vágólapra másolva!

„Nem lehet semmilyen kompromisszum az emberi jogok vagy a vízumkönnyítés kritériumokban” – mondta újságíróknak szombaton a francia köztársasági elnök, miután mintegy 15 európai szociáldemokrata vezetővel egyeztetett hivatalában.

François Hollande kizárta a kompromisszumok lehetőségét Forrás: AFP/Patrick Kovarik

A mostani, párizsi találkozó apropóját a jövő heti brüsszeli csúcs adja, amelyen várhatóan véglegesítik az EU és Törökország megállapodását a migrációs válság kezeléséről. Ezenkívül a növekedés új európai modelljét, a tagállamok által beindított reformok folytatását, a beruházási programok felgyorsítását is megvitatták az európai baloldali politikusok.

A párizsi szociáldemokrata csúcson egyébként Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke azt mondta, sem az Európai Unió, sem az Egyesült Államok nincs felkészülve Donald Trump esetleges amerikai elnökségére.