Hónapokon belül átadhatják a franciáknak Abdeslamot

Vágólapra másolva!
Letartóztatásától számítva legkésőbb kilencven napon belül kiadhatják Salah Abdeslamot Franciaországnak. A tavaly novemberi párizsi merényletek legfőbb gyanúsítottja ugyan elutasította a kiadatását, ez azonban a francia igazságügy minisztérium szerint ez nem akadályozhatja a folyamatot. A belga vádakért is francia bíróság előtt felelhet.
Vágólapra másolva!

A letartóztatásától számított 60 napon belül, fellebbezés esetén pedig 90 napon belül adhatja át Belgium Franciaországnak a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrorakciók legfőbb gyanúsítottját, a Brüsszelben pénteken elfogott Salah Abdeslamot - közölte a francia igazságügyi minisztérium.

Az európai elfogató parancs értelmében, amelyet 2015. november 24-én adott ki Abdeslam ellen egy francia bíró,

egyszerűbb és hatékonyabb az eljárás,

mint a kiadatás esetén, miután rövidebb az átfutási idő. Az átadásról szóló végső döntést a letartóztatástól számított hatvan napon belül kell meghozni, fellebbezés esetén kilencven nap áll rendelkezésre.

Elutasítja a kiadatást

"Ez kizárólag jogi eljárás, amelybe a végrehajtó hatalom nem avatkozik bele" - hangsúlyozta a miniszter Arra is emlékeztetett, hogy

az átadást az sem akadályozhatja meg, hogy az érintett személy nem járul hozzá ahhoz, hogy átadják a külföldi hatóságoknak.

Salah Abdeslam elutasította a kiadatást Forrás: AFP/Dsk

Salah Abdeslam ügyvédje szombat délután közölte, hogy védence elutasítja a kiadását Franciaországnak, miután azt szeretné, ha előbb a belga eljárást folytatnák le ellene.

Bevalotta, hogy Párizsban volt

A francia igazságügyi miniszter jelezte, hogy Abdeslam ellen az őrizetbe vétele után Franciaország kiadott egy újabb európai elfogató parancsot, kiegészítendő az elsőt.

A másodikban minden ellene felhozott vád szerepel, és ennek értelmében

a belgiumi vádakért is Franciaországban felelhet.

A belga ügyészség közölte, Abdeslam és a vele együtt őrizetbe vett férfi ellen "terrorista gyilkosságban való részvétel" jogcímén emeltek vádat.

A hatóságoknak a 26 éves, marokkói bevándorló családban született és Brüsszelben nevelkedett francia állampolgár a kihallgatás során

bevallotta, hogy Párizsban tartózkodott tavaly november 13-án,

a terrortámadások elkövetése napján. A terroristát a kihallgatását követően egy fokozottan őrzött börtönbe szállították a nyugat-belgiumi Brugge városába.

Németországban megállították

Abdeslamot és egyik bűntársát, a szíriai és belga hamis papírokat és Mounir Ahmed Alaaj, valamint Amine Choukri neveket használó férfit pénteken

a brüsszeli Molenbeek negyedben fogták el,

mindössze néhány száz méterre Abdeslam szülei házától. A marokkói terroristát a hatóságok lábon lőtték az akció során.

A két férfit tavaly októberben a németországi Ulm közelében megállították a német hatóságok, és adataikat rögzítették. Szombaton a német SWR rádiócsatorna arról számolt be, hogy a rendőrség információi szerint

Egyelőre nem tudni, hogy a három személynek köze lehetett-e a párizsi terrortámadásokhoz, és azt sem, hogyan és miért lépett velük kapcsolatba a marokkói terrorista.