Meghalt a volt német külügyminiszter

Görögország, görög választások, Guido Westerwelle, német külügyminiszter 2012 június 11-én
Vágólapra másolva!
Ötvenöt éves korában elhunyt Guido Westerwelle egykori német külügyminiszter, volt alkancellár – írta a Bild német napilap. A politikus leukémiás volt, egy kölni kórházban érte a halál.
Vágólapra másolva!

Ötvenöt éves korában elhunyt Guido Westerwelle egykori német külügyminiszter, volt alkancellár – írta a Bild német napilap.

Guido Westerwelle leukémiás volt Forrás: AFP/Johannes Eisele

Westerwelle Angela Merkel kancellár második kormányában szolgált külügyminiszterként 2009 és 2013 között. Ő volt az első, melegségét nyíltan vállaló politikus ilyen magas pozícióban Németországban.

Visszavonult a politikából

Guido Westerwelle 2001-től tíz évig volt az FDP elnöke. Vezetésével a párt a 2009-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson minden korábbinál jobb eredményt, 14,6 százalékot ért el, és koalícióra lépett a CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel. Az Angela Merkel vezette jobbközép-liberális koalíciós kormányban a külügyminiszteri mellett az alkancellári tisztséget töltötte be.

A párt a 2013-as Bundestag-választáson nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt - a szavazatok 4,8 százalékát szerezte meg -, és így 64 év után kiesett a parlamentből. Guido Westerwelle ezután visszavonult a politikából. Betegségére 2014-ben derült fény.