Felhagyott az éhségsztrájkkal az ukrán pilótanő

Vágólapra másolva!
Felhagyott a száraz éhségsztrájkkal az Oroszországban fogvatartott ukrán pilótanő. Nagyija Szavcsenko március 3-án úgy döntött, hogy vizet sem fog inni. Ezzel akarta elérni, hogy kiadják Ukrajnának.
Vágólapra másolva!

Felhagyva "száraz" éhségsztrájkjával ismét vesz magához folyadékot az orosz fogságban lévő Nagyija Szavcsenko ukrán főhadnagy és parlamenti képviselő - írta a Twitteren jogi képviselője, Nyikolaj Polozov.

Szavcsenkót Oroszországban azzal a vádolják, hogy bűnrészes a kelet-ukrajnai szakadár területen életét vesztett két orosz újságíró halálában. Az ukrán katonanő nem ismeri el sem a bűnösségét, sem az orosz bíróság illetékességét.

Porosenko kész mindent megtenni

Másik ügyvédje, Mark Fejgin szerint Szavcsenko Petro Porosenko ukrán elnök hozzá intézett kérésére hagyott fel a "száraz" éhségsztrájkkal. Fejgin, ugyancsak a Twitteren, azt közölte, hogy az államfő

miniszteri posztot ajánlott fel

ügyfelének.

Porosenko szerdán bejelentette, kész mindent megtenni, hogy Szavcsenko hazatérhessen, egyebek között kész a fogolycserére is.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön közölte, hogy a Kreml tudomásul vette Porosenkónak a Szavcsenko kicserélésével kapcsolatos kijelentését, mint ahogy az ügyvéd közlését is, miszerint a vádlott enyhített az éhségsztrájkján.

Március 21 lesz ítélet

A 34 éves Nagyija Szavcsenko 2014-ben - a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor - szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba.

Moszkva azzal vádolta meg, hogy bűnrészes egy Luhanszk megyei aknatámadással megölt két orosz tévés halálában, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva

Szavcsenko viszont kitart amellett, hogy a tévések halálakor ő már a luhanszki szakadárok fogságában volt.

Amíg az ügyészség 23 évi szabadságvesztést kért Nagyija Szavcsenkóra, addig az ügyvédjei a felmentését szeretnék elérni. Az oroszországi Donyeck városi bírósága március 21-22-re tűzte ki az ítélet kihirdetését.