Tusk megnyugtatta a görögöket

CIPRASZ, Alekszisz; TUSK, Donald
Athén, 2016. március 3. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az athéni Makszimosz-palota udvarán 2016. március 3-án. Tusk az európai migránsválságról tárgyal a görög fővárosban. (MTI/EPA/Alekszandrosz Vlahosz)
Vágólapra másolva!
Görögország a schengeni övezet, az eurózóna és az Európai Unió része marad - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Athénban, az Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel folytatott tárgyalások után.
Vágólapra másolva!

Görögország kizárása Schengenből nem megoldás a menekültválságra - hangsúlyozta Tusk egy athéni sajtótájékoztatón. Az Európai Tanács elnöke emellett nyomatékosította: véget ér a "potyautas-korszak", és arra szólította fel a potenciális illegális gazdasági bevándorlókat, hogy ne jöjjenek Európába.

"Ne jöjjenek Európába. Ne higgyenek a csempészeknek. Ne kockáztassák feleslegesen az életüket és a pénzüket" - mondta a lengyel politikus. "Sem Görögország, sem más európai ország nem lesz tranzitállomás a jövőben" - tette hozzá. "Újra alkalmazni fogjuk a schengeni szabályozásokat."

Donald Tusk és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök. A Európai Tanács elnöke szerint a tagállamok egyoldalú lépései rombolják az uniós szolidaritást Forrás: MTI/EPA-ANA/Alekszandrosz Vlahosz

Tusk szerdán a szlovéniai Dobovában található menekülttáborban tett látogatása során kijelentette, hogy vissza kell térni a schengeni rendelkezésekhez, amelyek magukban foglalják az EU külső határainak szigorú ellenőrzését. Ez utóbbi nélkül Tusk szerint elképzelhetetlen a menekültválság megoldása.

Az Európai Tanács elnöke azt is hangsúlyozta, hogy

a tagállamok egyoldalú lépései - például a belépők számának korlátozása - rombolják az uniós szolidaritást.

Csütörtökön már több mint 11 ezren torlódtak fel a görög-macedón határon, mivel Macedónia csak rövid időre nyitja meg a határátkelőt, és pusztán a papírokkal rendelkező, szíriai és iraki menekülteket engedi be területére. A macedón rendőrség szerdán és csütörtökön összesen 510 bevándorlót engedett tovább, miközben csak szerdán több mint kétezer társuk érkezett újonnan Görögországba.

Tusk balkáni körútja után Törökországban folytatja a menekültválsággal kapcsolatos tárgyalásokat. A lengyel politikus ankarai tartózkodása alatt arról szeretné meggyőzni Ahmet Davutoglu török miniszterelnököt, hogy csökkentse a Görögországon keresztül Európába áramló migránsok számát. Az ET-elnök kulcsfontosságúnak nevezte az EU és Törökország együttműködését.