Egész Európában dzsihádistákra vadásznak

Brüsszel, 2015. november 23. Belga rendőrök terroristákat keresve razziát tartanak Brüsszel Molenbeek negyedében 2015. november 22-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Európában 10 feltételezett terroristát vagy terrorizmust támogató embert tartóztattak le a különböző országok hatóságai. Párizstól Düsseldorfig razziáztak a rendőrök.
Vágólapra másolva!

Brüsszelben hét embert, Párizsban egyet, Németországban pedig két feltételezett terroristát vettek őrizetbe a rendőrök csütörtök éjjel és péntek délelőtt. A párizsi eset kivételével az összes letartóztatás a keddi brüsszeli terrortámadással függött össze. Elképzelhető, hogy még több embert vesznek őrizetbe pénteken, délután ugyanis rendőrségi akció kezdődött a belga főváros Schaerbeek nevű városrészében.

Brüsszelben rendszeressé váltak a razziák Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A belga rendőrség csütörtök este hat embert fogott el Brüsszelben – közölte a szövetségi ügyészség. Hármat közülük Brüsszel kellős közepén,

a főügyészség közvetlen közelében állítottak elő.

A másik három személyt a belga főváros Jette és Schaerbeek nevű negyedeiben fogták el. Azt egyelőre nem árulták el, hogy köztük vannak-e azok, akik a keddi merényletekben részt vettek, de nem robbantották fel magukat. Később a Forest negyedben is letartóztattak valakit.

Franciaországban sikerült megakadályozni egy terrortámadást azzal, hogy a titkosszolgálatok csütörtökön éjjel letartóztattak egy támadásra készülő embert – állítják a hatóságok. A férfi állítólag Szíriában is harcolt. Az esetről Bernard Cazeneuve belügyminiszter számolt be, aki szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a letartóztatottnak köze lenne a Brüsszeli vagy a korábbi, párizsi támadásokhoz.

Az előállított ember lakásában a rendőrök

fegyvereket és robbanóeszközöket keresnek.

Németországban két férfit vettek őrizetbe, mert a gyanú szerint összefüggésbe hozhatók a brüsszeli merényletsorozattal. Mindkét letartóztatott férfi ismerhette a brüsszeli metrórobbantót. Az egyiküket el-Bakraouival együtt toloncolták ki Törökországból.

A Bakraoui testvérpár felrobbantotta magát Forrás: MTI/EPA/INTERPOL/-------------------

A török határrendészet tavaly nyáron mindkét férfit terrorizmus gyanújával vette őrizetbe. A nyomozók azt gyanították, hogy

Khalid el-Bakraoui és Samir E. az Iszlám Állam terroristáihoz akart csatlakozni.