Hibát hibára halmoztak a belga hatóságok

Vágólapra másolva!
Salah Abdeslamot, Európa legkeresettebb terrorista gyanúsítottját múlt pénteki elfogása óta mindössze egyetlenegyszer hallgatták ki. A kihallgatás során arról nem is kérdezték, hogy terveznek-e újabb támadásokat. Hiába kaptak sorozatos figyelmeztetéseket a belgák, ennek ellenére sem a terrorkészültség szintjén nem emeltek, sem a belga terrorsejtet nem nyomozták le alaposan.
Vágólapra másolva!

Salah Abdeslam, a novemberi párizsi merényletek első számú gyanúsítottja március 18-án került rendőrkézre. A múlt pénteki elfogás és a keddi brüsszeli robbantások között eltelt napokban mindössze egyetlenegyszer hallgatták ki őt a belga hatóságok – írja a Politico.

Kimerült volt

A bruges-i börtönben fogvatartott gyanúsítottat az ügyészség azért nem kérdezgette hosszasan, mert a pénteki letartóztatása során lábon lőtték a rendőrök, és utána meg kellett operálni.

– mondta az egyik kihallgató ügyész. A szombati kikérdezésen nem derült fény arra sem, hogy újabb támadásokra készülnek.

A kikérdezők kronológiai sorrendben haladtak, és a novemberi párizsi támadásokra koncentráltak. A belga hatóságok nem számoltak azzal, hogy újabb támadások várhatók.

Abaaoud és Abdeslam, a párizsi merénylők barátok voltak Forrás: AFP/-

Előre szóltak

Belgiumot több helyről is figyelmeztették, hogy támadások várhatók az országban,

az ügyészek mégsem próbáltak információt kicsikarni Európa legkeresettebb terrorista gyanúsítottjából egy eseteleges jövőbeni terrorakcióról.

Belgium elmulasztotta a terrorkészültséget is a legmagasabb szintre emelni. A belgák azzal indokolták döntésüket, hogy nem állt elég bizonyíték a rendelkezésükre.

Nem készültek fel a támadásokra Forrás: MTI/EPA/Laurent Dubrule

Bizonyítékok garmadája

Közvetlenül a brüsszeli merényletsorozat előtt robbanóanyagokat, fegyvereket és Abdeslam ujjlenyomatait találták meg egy házban. A férfi négy hónapig rejtőzködött, annak a Khalid el Bakraouinak a lakásán, aki kedden reggel a Maalbeek állomáson saját magával együtt levegőbe repített egy metrószerelvényt, és megölt húsz embert.

A La Libre Belgique értesülései szerint egy rendőr december 7-én bizalmas jelentést küldött a terrorellenes biztonsági szerveknek, és leírta benne a címét annak a brüsszeli lakóháznak, amelynél a múlt héten végül elfogták Abdeslamot. A dokumentum azonban elakadt a rendőrkapitányságon, és három hónapon keresztül nem jutott el a megfelelő helyre.

A belga titkosszolgálat tudott arról, hogy a párizsi merénylők, Abdeslam és Abbaoud, valamint a brüsszeli robbantók, az el-Bakraoui testvérpár barátok.

Emellett azzal is tisztában voltak a belga hírszerzés emberei, hogy a mostanra terroristakeltetőként elhíresült Molenbeek negyedet tették meg székhelyükül.

Erdogan kirakta az országból

Törökországban tavaly letartóztatták a metróban robbantó el-Bakraouit. A török hatóságok ekkor figyelmeztették Belgiumot, hogy egy külföldi terroristagyanús személyt fogtak el. Minderről Recep Tayyip Erdoğan török elnök számolt be a sajtónak a brüsszeli támadások után.

El-Bakraoui ellen 2015 decemberétől nemzetközi elfogató parancs volt érvényben.

A belga hatóságok tétlenkedése azért is megdöbbentő, mert Európából lakosságarányosan Belgiumból került ki a legtöbb ISIS-harcos. Összesen 451 belga állampolgár utazott Szíriába és Irakba harcolni, és közül 117-en visszatértek az országba.

Törökország egyszer már lekapcsolta a brüsszeli metrórobbantót Forrás: AFP/Anadolu Agency/Turkish Presidency/Murat Cetin

Késő bánat

A keddi támadások óta élesen bírálják a belga kormányt a terrorelhárításban mutatott inkompetenciája miatt. A hatóságok is elismerték, hogy több ponton hibáztak a belgiumi terrorsejt lefülelésében.

A történtek után az igazságügyi és a belügyminiszter benyújtotta a lemondását,

de azokat a kormányfő nem fogadta el. A Charles Michel belga kormányfő felszólította Jan Jambon bel- és Koen Geens igazságügyi minisztert, hogy inkább a munka folytatására koncentráljanak.

Épp most nem lehet meghátrálni az előttük álló feladat elől, amikor kiderült, hogy a belga terrorhálózat nagyobb, mint ahogy ez idáig hitték.