Megölték egy belga atomerőmű őrét, de nem terroristák

Vágólapra másolva!
A brüsszeli terrortámadások után ismeretlenek rátámadtak a doeli atomerőmű egyik biztonsági őrére, és megölték. A charleroi-i ügyész azt mondja, nem terroristák voltak az elkövetők, és az őr belépőkártyája sem tűnt el. 
Vágólapra másolva!

Frissítés: Nem terroristák ölték meg a doeli atomerőmű egyik biztonsági őrét, és a halott őrtől nem is vette el senki az atomerőműbe szóló belépőkártyáját – ezt írja a Reuters hírügynökség a charleroi-i ügyészség közleményére hivatkozva. Azt nem cáfolták, hogy az őrt megölték.

Korábban a Derniere Heure című belga lap írta azt, hogy a biztonsági őr éppen a kutyáját sétáltatta, amikor rátámadtak, lelőtték, majd ellopták a doeli atomerőműbe szóló belépőkártyáját.

Az eset a lap szerint két nappal a keddi brüsszeli merényletek után történt a belga fővárostól 60 kilométerre lévő Charleroi nevű településen, ahol az atomerőmű is működik. Korábbi hírek szerint az Iszlám Állam éppen ez ellen az atomerőmű ellen szervezett merényletet, tavaly pedig a terroristák lefilmeztek egy magas beosztású atomipari dolgozót, feltehetően azt tervezték, hogy elrabolják, és radioaktív anyagokat zsarolnak ki tőle.

A Derniere Heure információját nem erősítették meg hivatalos forrásból, hatóságok ugyanakkor azt a lap szerint elismerték, hogy eltűnt egy, az atomerőműhöz tartozó belépő. Az eset után 11 dolgozótól elvették a belépőkártyát – írja cikkében a lap.

Az újság egyébként az elmúlt napokban több alkalommal is félreérthetően vagy tévesen közölt híreket. Szerdán például azt írták, hogy a rendőrök elfogták Najim Laachraouit. Róla később kiderült, hogy már nem él, ő is felrobbantotta magát a repülőtéren. Az álhírt még a Twitteren is megosztotta a lap:

A Derniere Heure később megnevezett egy ötödik elkövetőt is: azt állítják, hogy a rendőrség keresi Naim al-Hamedet. Róla fényképet is közöltek. Kerestük a férfit a belga rendőrség nyilvános körözési listáján az ismert személyek között, de nem találtuk. A CNN azt írja, hogy valakit valóban keres a rendőrség, de azt nem tudják, hogy őt valóban Naim al-Hamednek hívják-e.