Egy német, aki megérti Orbánt

Orbán évértékelő Orbán évértékelő
Évértékelő beszédet mond Orbán Viktor kormányfő Budapesten, a Várkert Bazárban. A kormányfő, a Fidesz elnöke 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit. Az idei a tizennyolcadik évértékelője. 2016.02.28.
Vágólapra másolva!
Angela Merkel legnagyobb ellenlábasai Budapesten ülnek össze: Orbán Viktorral tárgyal Horst Seehofer bajor miniszterelnök. A német sajtó azt találgatja, vajon Seehofer a magyar miniszterelnök segítségével próbál nyomást gyakorolni Angela Merkel menekültpolitikájára, vagy a kissé fagyos német–magyar diplomáciai kapcsolatokon akar javítani. A találkozó időzítése érdekes; három nap múlva lesz a brüsszeli török–EU csúcs, ahol a menekültválság stratégiájáról egyeztetnek.
Vágólapra másolva!

Provokáció, avagy a megfagyott magyar–német kapcsolatok felmelegítése a cél? - veti fel a kérdést Seehofer budapesti látogatása kapcsán a német Tagesschau.de. Orbán Viktor miniszterelnökhöz pénteken érkezik Horst Seehofer, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke. A bajor miniszterelnök budapesti látogatása teljesen megbolygatta a német sajtót, ami azóta is a miniszterelnöki vizit valódi okait firtatja.

Legalább hallgassuk meg

A hivatalos program szerint az Orbán–Seehofer-egyeztetés után a bajor miniszterelnök az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen tart beszédet. Az egyetem politológiaprofesszora, Hendrik Hansen szerint Seehofer mindössze lehetőséget szeretne biztosítani a magyar miniszterelnöknek, hogy elmondhassa érveit a menekültválság témájában.

– mondta a professzor. Hozzátette, a Merkel által sokat emlegetett európai megoldás érdekében Seehofer hidat építhetne a német kancellár és a magyar miniszterelnök között. A német–magyar diplomáciai kapcsolatok ugyanis még soha nem voltak ilyen hűvösek a rendszerváltás óta, mint most.

Horst Seehofer bajor kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök szívesen látogatnak egymáshoz Forrás: MTI/EPA/DPA/Sven Hoppe

Szkeptikusak

A német sajtó egyre szkeptikusabban fogadja Seehofer diplomáciai útjait. A bajor miniszterelnök szinte napra pontosan egy hónapja találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, majd most Orbán Viktorral ül tárgyalóasztalhoz - emlékeztet a Zeit pénteki írásában.

A Spiegel szerint a bajor politikus újabb aknamunkájáról van szó.

A cikk szerzője érdekesnek találja az időzítést; a budapesti látogatás mindössze három nappal előzi meg a török–EU csúcsot.

Brüsszelben az uniós tagállamok vezetői mellett Törökország is képviselteti magát, ahol Merkel Ankara segítségére számít a menekültkrízis kezelésében. Ahogy a német kancellár korábban fogalmazott, nincs B terv, vagyis a macedón–görög határ V4-országok által szorgalmazott lezárása nincs napirenden.

Angela Merkel német kancellár Ankarával együtt látja lehetségesnek a menekültkrízis kezelését Forrás: MTI/EPA

Lehetne más a kancellár

A másik fontos közelgő esemény a márciusi német tartományi választások. Március 13-án Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz és Szász-Anhalt tartományokban arról döntenek a németek, hogy továbbra is konzervatív (CDU-CSU) vezetést akarnak-e.

A tét nagy: ha a kormány leszerepel a tartományokban, érdemes lesz elgondolkodnia egy drasztikus irányváltáson,

hogy legyen esélyük a közelgő parlamenti választásokon. Seehofer jó koalíciós partnerhez híven hangoztatja, hogy folyamatosan egyeztet lépéseiről a német kancellárral, de azért nem felejtette el megjegyezni azt sem, hogy a 2017-es választások kereszténydemokrata jelöltje nem feltétlenül kell, hogy Angela Merkel legyen.