5700 menekült várakozik a pireuszi kikötőben

Több ezer migráns táborozik a pireuszi kikötőben
GREECE, Athens: Rows of tents line the Port of Piraeus in Athens, Greece on March 28, 2016 as nearly 5,000 refugees go about their daily lives. The influx from Turkey appeared to have slowed with only 17 reportedly arriving in Athens that day. - Erik Mueller
Vágólapra másolva!
5700 menekült várakozik a pireuszi kikötőnél, az éjszakát zsúfolt várótermekben és sátrakban töltik. Nem akarnak táborba menni, mert attól tartanak, hogy "ottfelejtik őket".
Vágólapra másolva!

Több mint 5700 migráns várakozik a görögországi Pireusz kikötőjében. A hatóságok tolmácsok segítségével és arab nyelvű röplapokat osztogatva próbálják rábírni őket, hogy menjenek a hivatalos menekülttáborokba - jelentette egy görög rádióadó.

Várótermekben és sátrakban éjszakáznak Forrás: citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Erik Mueller

Az Athina 984 nevű rádió tájékoztatása szerint a bevándorlók túlzsúfolt várótermekben töltik az éjszakákat, és nagyjából 1100 sátrat is felállítottak.

Attól félnek, hogy ottfelejtik őket

Bár szerda reggel csak 15 újabb migráns érkezett komphajóval az égei-tengeri Leszbosz szigetéről az Athén melletti Pireuszba, napról napra nő a kikötőben veszteglők száma.

Újságíróknak azt mondták, attól tartanak, hogy ha menekülttáborokba mennek, akkor majd "ottfelejtik" őket.

Többen azért nem mennek, mert elégedetlenek az államilag fenntartott befogadóközpontokban uralkodó állapotokkal. A Skai nevű görög adónak egy nő például úgy nyilatkozott:

ahogy azt a közép-görögországi Lárisza városában megtapasztalta.

Görögországban rekedtek

A következő hetekben a görög kormány 30 ezer ember számára tervez újabb férőhelyeket létrehozni. Befogadóállomást alakítanak ki a főváros, Athén közelében egy katonai gyakorlóterepen is, ahol 6300 főt tudnak elhelyezni.

Jelenleg több mint 50 ezer menekült és migráns tartózkodik az országban.

Görögországból március 9. óta nem tudnak továbbutazni a balkáni államokba az érvényes úti okmányok és vízum nélkül érkező migránsok.