Visszafizeti a közpénzt a dél-afrikai elnök

- Horizontal
(FILES) This file photo taken on January 21, 2014 shows the controversial homestead of South African President Jacob Zuma in Nkandla on January 21, 2014. South Africa's President Jacob Zuma will pay back some of the public funds used to upgrade his private home, his office said on February 3, 2016, attempting to end a two-year scandal that has plagued his government. / AFP / MARCO LONGARI
Vágólapra másolva!
Hosszas vonakodás után és az állandó bírálatokat megelégelve Jacob Zuma dél-afrikai elnök szerdán úgy döntött, hogy visszafizeti a luxusvillájára fordított közpénzek egy részét. A visszafizetendő összeget a dél-afrikai számvevőszék és a pénzügyminisztérium közösen állapítja majd meg.
Vágólapra másolva!

Zuma az adófizetők pénzéből 246 millió randos (mintegy 5 milliárd forintos) felújítási munkákat - a hivatalos olvasat szerint „indokolt biztonsági fejlesztéseket” - hajtott végre nkandlai birtokán.

Ennek keretében úszómedencét, fogadószalont, amfiteátrumot és marhakarámot is építtetett a rezidenciához. Az úszómedence „tűz esetére fenntartott víztározóként” szerepelt a biztonsági fejlesztések között.

Így néz ki az elnök magánrezidenciája Forrás: AFP/Marco Longari

Az ellenzéki pártok alkotmánybíróság elé vitték Zuma villájának ügyét, mivel az elnök nem tett eleget a dél-afrikai kormányt felügyelő szerv 2014-es jelentésében foglaltaknak. Az ugyanis megállapította, hogy nem megfelelő célokra használta fel a közpénzeket a felújítás során, és a teljes összeg egy részének visszafizetésére szólította fel őt.

A politikus tagadja, hogy törvénybe ütköző dolgot követett volna el, és arra hivatkozik, hogy a nkandlai rezidencia finanszírozási tervezetét kormányzati biztonsági tisztségviselők is látták.

Zuma megelégelte az állandó bírálatot Forrás: AFP/John Macdougall

A BBC oldalán egy videó is látható arról, hogyan lett egyre nagyobb a rezidencia.

A 2009 óta hivatalban lévő Zuma 2014-es újbóli beiktatásakor egyebek mellett a korrupció visszaszorítására tett ígéretet.