Totális a patthelyzet Brüsszelben

Alexis Tsipras - Donald Tusk meeting in Athens, Greece MEETING Maximos mansion POLITICS European Council president DonaldTusk Athens EUROPE Greece migrant crisis joint statements PRESS CONFERENCE SQUARE FORMAT
President of the European Council Donald Tusk, during joint statements to the press with Greek PM, at Maximos mansion in Athens, Greece, on February 16, 2016. (Photo by Panayiotis Tzamaros/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
További halasztást szenved az Európai Unió állam- és kormányfőinek plenáris tárgyalása a brit reformelképzelésekről – jelentette be a Twitteren péntek délután Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője.
Vágólapra másolva!

A tagállami vezetők az eredeti tervek szerint „angol reggeli” fölött véglegesítették volna a megállapodást, ám ezt később ebéddé, majd „étkezéssé” minősítette át Aamann; a szóvivő legalább öt halasztást jelentett be a Twitteren.

A legutóbbinál már nem is jelölt meg időpontot, hogy mikor folytatódhatnak a plenáris egyeztetések. Korábban 13.30-at, majd 14.30-at, 15.30-at, kisvártatva pedig 16.00 órát jelölt meg várható kezdésként. Végül határozatlan idejű halasztást jelentett be.

Ilyenkor a tagállami vezetők kisebb csoportokban egyeztetnek, pihennek, Donald Tusk pedig „gyóntatásnak” nevezett kétoldalú megbeszéléseket folytat, hogy a 28-ak végül egyezségre tudjanak jutni.

Donald Tusk, az Európai Tanács vezetője „gyóntatást” tart Forrás: NurPhoto/Panayiotis Tzamaros/NurPhoto/Panayiotis Tzamaros

Egy neve mellőzését kérő tisztviselő arról számolt be, hogy a tanácskozáson kritikus a helyzet, az egyeztetések legkorábban este folytatódnak, a tagállami delegációkat pedig arra kérték, hogy szombatra is foglaljanak szállást.

Fitch: Újabb nehézségek jönnének

A Fitch Ratings szerint az Európai Unió meggyengülését eredményezi a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazás, bármilyen eredménnyel záruljon is. A nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban ismertetett elemzése szerint, ha a britek többsége a kilépésre voksolna, az

máshol is biztatást adna az EU-ellenes erőknek,

és nehezítené az uniós döntéshozatalt olyan ügyekben, amelyekben a tagállami és az EU-érdekek nem esnek egybe.

Fitch: London kilépése lavinát indítana el Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Ha a brit választók a bennmaradásra szavaznak, az viszont az EU-hoz fűződő viszonyrendszer újratárgyalására ösztönözhetne más tagállamokat, különösen akkor, ha az uniós közvélemény úgy értékeli, hogy a brit kormány által kezdeményezett újratárgyalási folyamat eredményei javították Nagy-Britannia EU-tagságának feltételeit, és erősítették a brit szuverenitást – áll a Fitch elemzésében.