Szíriai fiú írt levelet a svéd királynak

Vágólapra másolva!
Megindító levelet írt egy 12 éves szíriai menekült fiú XVI. Károly Gusztáv svéd királynak, amelyben leírta családja veszélyes útját a skandináv államba és személyes audienciát kért az uralkodótól - erősítette meg királyi udvar kedden.
Vágólapra másolva!

A levélírót Ahmednek hívják, de családnevét anyja kívánságára és a fiú kiskorúságára tekintettel nem közölték. A szíriai család jelenleg is várja, hogy a hatóságok elbírálják menedékkérelmüket. Ahmed levelében arról írt, hogy családjával boldogan éltek a szíriai Aleppóban, "amíg ki nem tört a rakéták, lövések és a terror hangjától hangos háború".

Leírta hogyan menekült a család Görögországba egy gumicsónakban miközben körülötte sírtak a gyerekek,

és hogyan "tört össze a szíve" amikor látta anyja könnyeit.

Válaszolt is a király

"Beszélni akartam (a királlyal) az utamról Szíriából Svédországba. És szerettem volna beszélni vele a svéd emberekről is. Nagyon kedvelem őket" - mondta Ahmed az AP amerikai hírügynökségnek, hozzátéve: orvos szeretne lenni, s

szeretne valami nagyon jót tenni a svédekkel, akik nagyon szép hellyel adományozták meg őt.

A menekült fiú levelét eredetileg arab nyelven írta, amit egy iskolai tanácsadó segített neki lefordítani svédre.

Daniel Urso, a királyi udvar szóvivője elmondta: az uralkodó február 11-én válaszolt, de további részleteket nem közölt arra hivatkozva, hogy ez "magánjellegű ügy". Ugyanakkor Ahmed, édesanyja és segítőjük is úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem kaptak választ.

Komoly nehézséget jelentenek

Ahmed elmondta, hogy szeretne találkozni a királlyal, akiről azt hallotta, hogy "nagyon kedves népéhez". A levélben a fiú leírta, hogy új ruhákat is hozott magával Szíriából, hogy legyen mit felvennie, ha alkalma nyílik találkozni az uralkodóval.

Svédország a menedékkérők egyik elsődleges célországa Európában. A 9,8 milliós Svédország tavaly 163 ezer menekültet fogadott be, a lakosság nagyságához viszonyítva a legtöbbet Európában. A svéd hatóságoknak komoly nehézséget jelentett a migránsáradat kezelése, és

társadalmi feszültségek is keletkeztek.

A kormány ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést a dán határon. Idén a svéd hatóságok 70-140 ezer új menedékkérőre számítanak.