Bukarestből szóltak vissza Orbánnak

Vágólapra másolva!
Románia jogállam, az igazságszolgáltatás pártatlanul működik - ezt válaszolta a román külügy Orbán Viktor délelőtti kijelentéseire. A miniszterelnök azt mondta a nagyköveti értekezleten, hogy Romániában a korrupcióellenes harcra hivatkozva politikai hadjárat zajlik magyar politikusok ellen.
Vágólapra másolva!

"Romániában, mint minden jogállamban, az igazságszolgáltatás és a korrupció elleni harc pártatlan, és ennek eredményeit az európai intézmények is elismerik" - ezt írta a román külügyminisztérium válaszul Orbán Viktor kijelentéseire.

A magyar miniszterelnök kedden délelőtt a nagyköveteknek tartott értekezletet, ahol értékelte a szomszédos országokkal kialakított kapcsolatokat. Ekkor mondta azt, hogy szerinte a jogállamiságért és a korrupció ellen folytatott harc Romániában valójában a magyar politikusok elleni hadjárat.

– jelezte.

Orbán Viktor nem mondta meg konkrétan, hogy milyen ügyekre gondolt, amikor magyar politikusok elleni politikai hadjárattal vádolta a román hatóságokat. Tavaly viszont nemzetközi körözést adott ki a román rendőrség Markó Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség korrupcióval gyanúsított, Magyarországon tartózkodó volt parlamenti képviselője ellen.

Az erdélyi magyar politikus és a román restitúciós hatóság kártérítési bizottságának másik hét volt tagja ellen hivatali visszaélés gyanújával emelt vádat a szomszédos ország korrupcióellenes ügyészsége. A vádirat szerint 85 millió euró (nagyjából 25 milliárd forint) kárt okoztak az államnak azáltal, hogy a piaci értéknél jelentősen magasabb kártérítéseket ítéltek meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért.

Markó Attila korábbi nyilatkozataiban

ártatlannak mondta magát.

Ügyét a kárpótlási folyamat megakasztását szolgáló támadásnak minősítette.