Provokatív kérdésekkel mérték a rasszizmust

Vágólapra másolva!
A provokatív kérdésfeltevés miatt sokan vitatják annak a felmérésnek az eredményét, amely szerint a franciák nagyrészt intoleránsak a muszlimokkal és zsidókkal szemben.
Vágólapra másolva!

„Mit szólna, ha a lánya egy feketéhez menne feleségül? Egy zsidóhoz? Egy muszlimhoz?” – ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel mérte a franciaországi Zsidó Alap felkérésére az Ipsos a franciák rasszizmusát.

A közvélemény-kutatást 18 hónapon keresztül készítették; a mérés 2014 júliusában kezdődött, az eredményt pedig a Journal de Dimanche e heti számában publikálták.

Francia katona őrködik egy zsidó iskola előtt Párizsban. Riasztóan magas az antiszemita támadások száma Forrás: AFP/Joel Saget

Nem tetszik a multikulti

A válaszolók majdnem 90 százaléka a muszlimokat okolja azért, mert „nem hajlandóak nyitni a társadalom felé”. Minden második megkérdezett (53 százalék) elismerte, hogy bosszantja, ha egy muszlim nő a nyilvánosság előtt fátyollal takarja el az arcát – ami egyébként Franciaországban öt éve tilos.

56 százalékuk „rosszul viselné”, ha a lányuk egy muszlimhoz menne feleségül.

A zsidókat sem szeretik

Ugyanennyien hiszik azt, hogy az átlagos zsidó gazdagabb egy átlagos franciánál, 60 százaléknak pedig meggyőződése, hogy a zsidók tehetnek az antiszemitizmus erősödéséért.

A megkérdezettek 13 százaléka szerint Franciaországban túl sok a zsidó.

Külföldi politikusok a Charlie Hebdo elleni támadás után rendezett békemeneten Forrás: AFP/Philippe Wojazer

Megkérdőjelezik az eredményeket

Franciaországban nem csupán az eredményt, hanem a felmérés módszereit is megkérdőjelezik, Nathalie Goulet, a szenátus külügyi bizottságának alelnöke pedig egyenesen felszólította az igazságügyi minisztériumot, hogy indítson vizsgálatot a Journal du Dimanche ellen a „gyűlöletes felmérés” publikálása miatt.

Tavaly aggodalmat keltően emelkedett a muszlimok, zsidók és keresztény templomok elleni támadások száma – emlékeztetett az eredményről beszámolva a The Local.

A muszlimok elleni rasszista támadások száma megháromszorozódott, az antiszemita akcióké a korábbi magas szinten maradt, a keresztény célpontok ellenieké pedig ötödével nőtt a hivatalos statisztikák szerint.

A felmérés eredménye azonban alighanem hűen tükrözi a helyzetet; az Európa Tanács két hónapja közölt jelentése szerint is egyre rasszistább és intoleránsabb a francia közvélemény.