A palesztin-izraeli erőszakhullám mérsékléséért emelt szót John Kerry

John Kerry
John Kerry
Vágólapra másolva!
A palesztin-izraeli erőszakhullám mérsékléséért emelt szót John Kerry Ammánban. Október óta szinte mindennaposak lettek a merényletek és az összecsapások Izraelben.
Vágólapra másolva!

A palesztinok és Izrael között kiújult erőszak mérséklésére szólított fel John Kerry amerikai külügyminiszter azon a találkozón, amelyet Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott vasárnap Ammánban.

Két független államban gondolkodva

John Kirby amerikai külügyi szóvivő közlése szerint a többórás megbeszélésen Kerry megismételte kormányának azt az álláspontját, hogy

a feleknek fel kell hagyniuk az erőszakos cselekményekkel, de az erőszakra buzdítással, a gyújtó hangú retorikával is.

John Kerry: A térségben helyre kell állítani a nyugalmat Forrás: AFP/Dominick Reuter

Kirby elmondása szerint Kerry most ismét állást foglalt amellett, hogy

a rendezést hosszabb távon két független államban gondolkodva kell elképzelni.

Megerősítette azt is, hogy Washington nem tartja törvényesnek az izraeli telepek létesítését a palesztin területeken. Kerry vasárnap este II. Abdalláh királlyal is találkozott Jordániában. Amerikai diplomaták elmondása szerint fő tárgyalási témájuk a szíriai helyzet volt.

Mindennaposak a merényletek

Izraelben és a palesztin területeken több hónapja szinte mindennaposak a merényletek, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között.

A támadások azt követően szaporodtak meg, hogy a palesztin sajtóban és a közösségi médiában elterjedt: az izraeli kormány zsidók és keresztények számára is lehetővé teszi az imádkozást a Jeruzsálem óvárosában található Mecsetek terén, és

a muszlimok belépésének korlátozását tervezi.

Az izraeli hatóságok ezt cáfolják. Izrael szerint az erőszakos cselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

Október óta 176 palesztin vesztette életét az izraeli biztonságiakkal kirobbant összecsapásokban, a palesztin támadásokban pedig huszonhét izraeli halt meg.

Izraeli katonák vasárnap is megöltek egy palesztint, aki késsel támadt egy társukra a Jordán folyó nyugati partján fekvő palesztin területen.