Orbán Viktor: Elértük a kitűzött célokat

Orbán Viktor
Brüsszel, 2016. február 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az EU-tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója végén 2016. február 19-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Megvédtük a legfontosabb európai elvet: egyetlen uniós polgárt sem lehet egy másikkal szemben hátrányosan megkülönböztetni. A brit követelésekkel kapcsolatban elért eredményeket a visegrádi országok közösen készítették elő, közösen képviselték és közösen érték el - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A londoni kormány reformköveteléseiről folytatott tárgyalásokról Orbán Viktor elmondta, hogy a britek nem kevesebbet kértek, mint hogy az unió számos ponton változtassa meg eddigi politikáját.

A britek elérték, hogy az unió kezdeményezőbb legyen a világgazdaság színterén, ami az Egyesült Királyság nélkül is fontos Európa jövője szempontjából” - tette hozzá.

Közös siker

Közös siker, hogy a szabad munkavállalás semmilyen jogcímen nem akadályozható meg - jelentette ki Orbán Viktor. A tárgyalások sikerét bizonyítja, hogy diszkriminációtól mentes ellátásban részesülhetnek a munkavállaló magyarok.

„Mindent megtettünk, amit megtehettünk, a döntés most már a britek kezében van” - mondta a miniszterelnök az Egyesült Királyság unióban való maradásáról tartandó brit népszavazásra utalva.

Elértük, amit akartunk Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Megvédeni a határokat

Orbán Viktor arról is tájékoztatott, hogy az uniós állam- és kormányfői kimondták: Európa külső határait meg kell védeni, a migránsok tömegét meg kell állítani és a schengeni megállapodást teljeskörűen mindenkinek be kell tartania. Ezzel most először az Európai Unióban elfogadták a magyar megoldást - hangsúlyozta.

Szerinte „Európa most tart ott, ahol legalább egy éve már lennie kellene”. A balkáni útvonal országai és Ausztria a józan ész útjára léptek, mert amit most ezek az államok tesznek, az a magyar megoldás; kerítést építenek, megállítanak és visszafordítanak - tette hozzá.

Véleménye szerint Európa déli határainak megvédése csak így, a V4-ek közösen előkészített és képviselt elképzeléseivel és döntéseivel azonos módon lehetséges.