Megalázott magyar lány: megszólalt a kórház

ÉPÜLET FOTÓ FOTÓTÉMA lovas szobor MŰALKOTÁS templom városkép Kolozsvár, 2011. július 19.
A Bolyai Kezdeményező Bizottság munkatársai négynyelvű felirattal takarják le a vitatott történelmi idézetet tartalmazó táblát Mátyás király szoborcsoportja előtt Kol
Kolozsvár, 2011. július 19. A Bolyai Kezdeményező Bizottság munkatársai négynyelvű felirattal takarják le a vitatott történelmi idézetet tartalmazó táblát Mátyás király szoborcsoportja előtt Kolozsváron. Az általuk kihelyezett szöveg a III. (Nagy) István moldvai fejedelemmel való török elleni összefogást említi, az egymás ellen vívott moldvabányai csata helyett. MTI Fotó: Biró István
Vágólapra másolva!
Nem indít vizsgálatot a Kolozsvári Sürgősségi Gyerekkórház vezetősége a sebészeti részlegen megalázott székelyföldi lány ügyében, mert az esetről nem kaptak hivatalos panaszt.
Vágólapra másolva!

Mint arról az Origo korábban beszámolt, kiemelten foglalkozik az egyik kolozsvári román nyelvű portál a Mócok úti gyerekkórházban megalázott magyar lány ügyével. A kórházban azt történt, hogy egy ügyeletes orvos számon kérte egy 17 éves lányon a hiányos román nyelvtudását, és azzal is fenyegette, hogy kirakja az intézményből.

Kiderült, nem indít vizsgálatot a Kolozsvári Sürgősségi Gyerekkórház vezetősége a sebészeti részlegen megalázott székelyföldi lány ügyében, mert az esetről nem kaptak hivatalos panaszt – olvasható a Maszol.ro portálon.

A kolozsvári eset egyre nagyobb viharokat kavar Forrás: MTI/Biró István

Calin Lazar, az egészségügyi intézmény orvos-igazgatója szerint a szülők nem tettek panaszt, pedig arra számítottak, hogy megteszik.

Az állítólagos tanúk közül sem keresett meg senki,

hogy részletesen beszámoljon az esetről. Nekem pontosan ismernem kell az ügyet, hogy számon kérhessem a történteket az ügyeletes orvoson – mondta az igazgató.

Várják a panaszt

Calin Lazar elképzelhetőnek tartja, hogy az olaszteleki lányt megalázó orvos nemcsak a magyar, hanem a román nemzetiségű betegekkel is hasonlóan lekezelően viselkedik. Közölte, hogy továbbra is várják a szülők hivatalos panaszát, és a kórház etikai tanácsa kivizsgálja az ügyet. „Azt tudom, hogy a lány megfelelő orvosi kezelést kapott” – mondta.

Arra a kérdésre, miként kommentálja, hogy az RMDSZ a diszkriminációellenes tanácshoz fordult, az igazgató azt mondta: még nem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy az intézmény kivizsgálja az ügyet.