Macedónia nem enged be afgán menekülteket

menekült menekültválság migráns SZEMÉLY
Idomeni, 2016. január 21. Macedóniai belépésre várakozó illegális bevándorlók pihennek a számukra létesített sátortáborban az észak-görögországi Idomeniben 2016. január 21-én. A macedón hatóságok újranyitották a hatátátkelőt, de csak a Németországba és Ausztriába tartó migránsokat engedik be országukba. (MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)
Vágólapra másolva!
Macedónia lezárta Görögországgal közös határát az afgán migránsok előtt, csak irakiakat és szíriaiakat enged át - közölték vasárnap a görög hatóságok. A macedón hatóságok állítólag azzal indokolták az intézkedést, hogy Szerbia ugyanezt teszi.
Vágólapra másolva!

Az AP hírügynökség a görög hatóságokra hivatkozva jelentette, hogy a macedónok szombat óta korlátozzák az átjutást, átkutatják a határt átlépni akarókat, és útlevelet követelnek tőlük. Korábban elfogadták a görög rendőrség hivatalos dokumentumait arról, hogy az illetőt regisztrálták.

Emiatt feltorlódtak a migránsok a macedón-görög határ görög oldalán. A görög rendőrség szerint 800-an várakoztak az idomeni határátkelőnél vasárnap, és további 2750-en 55 autóbuszban a közelben.

Macedóniai belépésre várakozó menekültek Idomeniben Forrás: AP/Thanászisz Sztavrakisz

A görög rendőrség arról nem adott tájékoztatást, hogy a várakozók között milyen arányban vannak az albánok.

Macedónia először novemberben vezetett be korlátozást a menekültek beengedésében, attól az időponttól csak afgánokat, szíriaiakat és irakiakat engedett be az országba.

Az Európai Unió migránselosztási terve szerint csak a szíriaiak, az irakiak és az eritreaiak jogosultak arra, hogy részt vegyenek ebben a programban.