Kevesebb migráns érkezett Horvátországba

refugee TOPSHOTS Horizontal Migrants and refugees wait to cross the Greek-Macedonian border near the village of Idomeni on February 21, 2016. 
The police chiefs of five countries on the migrant route through southeast Europe announced an agreement on Febr
Európa kapujában
Vágólapra másolva!
Meredeken csökkent a Horvátországba érkező migránsok száma a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok szigorításai miatt.
Vágólapra másolva!

A fokozott ellenőrzések, a hadsereg bevetése a határokon és azoknak a migránsoknak a visszatoloncolása Szlovéniából és Ausztriából, akik korábban akadálytalanul juthattak el a balkáni országokon át Nyugat-Európába, oda vezetett, hogy néhány százra csökkent a naponta Horvátországba érkező menekültek száma - írta a Jutarnji List című horvát napilap.

Napi átlag 466 ember

Az illetékes tárca adatai szerint az elmúlt tíz napban 4661 migráns lépte át a szerb-horvát határt, naponta átlagosan 466. A magyar-szerb zöldhatár tavaly szeptemberi lezárása óta Horvátországban közel 656 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. A belügyminisztérium szóvivője elmondta az újságnak, hogy a menekültek irányítását és fogadását Szerbiával és Szlovéniával közösen, összehangoltan végzik. Ugyanakkor jelezte: Ljubljana arra kérte Zágrábot, hogy naponta csak egy vonatot küldjön Dobovára.

Európa kapujában Forrás: AFP//Sakis Mitrolidis

Jól kell válaszolni

A lap szerint már nem elég, hogy valaki a macedón-görög határon kiállított fényképes dokumentummal rendelkezik, és Németországban akar menedékjogot kérni. Ha azt mondja, dolgozni akar, tanulni megy, vagy családtagjait szeretné meglátogatni valamelyik nyugat-európai országban, azonnal visszafordítják. Csak a "háború elől menekülök" választ fogadják el a szlovén hatóságok, hogy tovább engedjék az illetőt Németországba.

Szigoríthatnak

Miro Kovac horvát külügyminiszter a Nova TV kereskedelmi csatorna csütörtök esti híradójában úgy nyilatkozott: Horvátország szükség esetén drasztikus szigorításokat vezet be. "Amíg Németország és Ausztria fogadja a migránsokat, Horvátország átengedi őket, de

- hangsúlyozta, majd hozzátette: Horvátország nehéz gazdasági helyzetben van, a fiatalok elhagyják az országot, csak nagyon rövid ideig tudják ellátni a feltorlódott migránsokat, legfeljebb 1500-at.