Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Üzemzavar egy japán atomerőműben

Vágólapra másolva!
Automatikusan leállt az atomerőmű egyik blokkja, miután az áramfejlesztő rendszerben hibát észlelt a biztonsági rendszer. 
Vágólapra másolva!

A műszaki hiba a Fukui prefektúrában lévő Takahama atomerőmű négyes blokkját érintette, ami az után állt le, hogy az áramfejlesztő rendszerben hibát észlelt a biztonsági rendszer.

Az erőművet üzemeltető vállalat, a KEPCO közlése szerint

a reaktor hűtőrendszere rendben működött.

A KEPCO február 26-án helyezte üzembe a Takahama város melletti atomerőmű négyes reaktorát, amivel négyre emelkedett a szigetországban üzemelő atomreaktorok száma. A Takahama erőmű reaktorai kevert urán-plutóniumoxid, más néven a MOX üzemanyaggal működnek.

A blokk újraindítását egy másik incidens előzte meg: február 20-án legalább

34 liter hűtőfolyadék szivárgott a reaktor melletti épületbe egy rosszul záró csőszelepből.

A hűtőfolyadékban lévő anyagok radioaktivitása jóval a megengedett határ alatt volt. Az atomerőmű üzemeltetője szerint a kiszivárgott folyadék nem okozott károkat a környezetben.

A Takahama atomerőmű a második az országban, amelyben az öt évvel ezelőtti a fukusimai földrengés és szökőár okozta nukleáris balesetet követően elfogadott új biztonsági szabályok életbelépése óta újraindulhatott az áramtermelés. A Kjusu prefektúrában található Szendai atomerőmű két blokkját tavaly indították újra. A Takahama két blokkját idén januárban és februárban helyezték üzembe.

A fukusimai atombaleset előtt működő több mint ötven atomreaktorból 43 minősül újraindításra alkalmasnak, és ezek közül 24-nél kezdték meg az engedélyezési eljárást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről