Perbe fogták az Iszlám Állam osztrák toborzóját

iszlám állam
Vágólapra másolva!
Megerősített biztonsági készültség mellett hétfőn kezdődött Mirsad O. muzulmán prédikátor pere a grazi bíróságon. Ebu Tejma néven ismertté vált, boszniai származású hitszónok az Iszlám Állam Ausztriában működtetett sejtjének kulcsfontosságú figurája. A vád szerint a prédikátor több mint 60 muzulmánt szervezett be az ISIS-hez, de több gyilkosság felbujtásáért is őt teszik felelőssé az osztrák hatóságok.
Vágólapra másolva!

Grazban rég nem látott biztonsági készültség mellett kezdődött meg a boszniai származású Mirsad O. alias Ebu Tejma prédikátor pere – írja a Salzburger Nachrichten. Mirsad az Iszlám Állam nevű terrorszervezet Ausztriában működtetett sejt kulcsfigurájának számít. A boszniai származású férfinak nemcsak Szíriába történő toborzásért, hanem gyilkosságra való felbujtásért is felelnie kell a bíróságon.

Popsztárként imádták

Ebu Tejma 2009 óta terjesztette radikális nézeteit bécsi hitközösségekben. Ezeket a találkozókat használta fel arra, hogy főleg 14-30 év közötti muszlimok közül toborozzon az ISIS soraiba.Tejma rendkívül jól szót értett a fiatalokkal. Az államügyész úgy jellemezte a prédikátort, mint egy popsztár, akiért rajong a közönsége.

A 34 éves férfi You Tube-csatornát üzemeltetett, amit szintén a radikalizálásra használt fel.

Amíg Tejma nem került a rendőrség kezére, 64 Ausztriában élő muzulmánt szervezett ki az ISIS-nek, akik közül azóta többen visszatértek az alpesi országba.

Főleg a fiatalok esnek áldozatául az ISIS propagandájának Forrás:YouTube

Orosz segítség

A vádlottak padján ül Tejma mellett egy orosz férfi is, aki feltehetőleg a segítőtársa volt. A vádak szerint a prédikátor felbujtására követett el több gyilkosságot Szíriában.

A 28 éves férfi áldozatait egy toronyházban tartotta fogva egy meg nem nevezett szíriai helyszínen,

ahol nemcsak férfiak estek áldozatául a brutalitásának, hanem szexrabszolgaságra kényszerített nők is. Néhányuknak sikerült még idejében megszökniük, akik feljelentést tettek a dzsihadisták ellen.

Szaúd-Arábiában tanulta

"Az Iszlám Állam ideológiájának terjesztése egyre nagyobb veszélyt jelent Ausztriára, amit komolyan kell venni" – érvelt az ügyész a tárgyaláson.

A két vádlott közül egyikük sem érzi magát bűnösnek. Mirsad a vallomásában úgy fogalmazott, hogy ő kizárólag úgy prédikál, ahogy azt Szaúd-Arábiában elsajátította, és mindössze a szavainak félreértelmezéséről van szó.