Hat, migránsokkal tömött csónak kapott léket

TOPSHOTS Horizontal IMMIGRATION IMMIGRANT ASYLUM SEEKER REFUGEE RESCUE police technique et scientifique Men wait to disembark from the Italian Coast Guard vessel "Dattilo" following a rescue operation of migrants and refugees at sea, on February 1, 2016 i
Korábbi felvétel
Vágólapra másolva!
Több mint hétszáz migránst mentettek ki kedden a Földközi-tengeren Tunézia és Szicília között hat, léket kapott csónakról, és négy menekült holttestét fedezték fel a vízben - közölte az olasz haditengerészet.
Vágólapra másolva!

Az olasz haditengerészet szerint egyik hadihajójuk három csónakról 403 menekültet szedett fel a fedélzetére, illetve ekkor találtak rá a holttestekre is. Egy másik olasz hajó 219 embert vett fel két csónak fedélzetéről, egy harmadik pedig 105 ember kimentésének munkálatait koordinálta egy süllyedő csónakról. Arról nem közölt adatokat a haditengerészet, hogy milyen nemzetiségűek a kimentett migránsok.

Korábbi felvétel Forrás: AFP/Giovanni Isolino

Százezernél több migráns érkezett az év eleje óta Európába - derül ki a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) által kedden közzétett adatokból. Az IOM adatai arról tanúskodnak, hogy 97 325 ember ért partot Görögországban,

Olaszországba 7507 migráns érkezett.

Átkelés közben 410 ember fulladt a tengerbe, a legtöbben, 321-en az Égei-tengeren, a török és a görög partok között lelték halálukat. Az európai uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) szerint az Európába Olaszországon keresztül érkező migránsok többsége nigériai.

Európai határvédelmet sürgetnek

Az olasz kormány holnapján hétfőn kilencoldalas program jelent meg Olaszország stratégiai javaslata Európa jövőjéért: növekedés, munka és stabilitás címmel. A dokumentum többek között közös európai határvédelmet sürget azt javasolva, hogy a migránsáradat költségeit akár európai kötvények kibocsátásával fedezzék.