Az osztráknál alacsonyabb kvótában gondolkodik Szlovénia

SLOVENIAN POLICE PATROL BORDER FENCE  migration borders EU Schengen ayslum migrants refugees asylum Dublin soldiers military SQUARE FORMAT
Műszaki akadály a szlovén-horvát határon
Vágólapra másolva!
Szlovénia az osztráknál alacsonyabb napi menedékkvóta bevezetését tervezi, hogy területén ne torlódhassanak fel a migránsok - közölte a helyi sajtó pénteken.
Vágólapra másolva!

A Vecer című maribori napilap meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról írt: "a kormány vizsgálja a menedékkvóták bevezetésének lehetőségét, amely alacsonyabb lesz az osztráknál". Ausztriában tavaly 90 ezer menedékkérelmet nyújtottak be, ettől a héttől azonban csak 80 kérelmet fogadnak be naponta. Az osztrák hatóságok ugyanakkor az elmúlt héten naponta 40 migránst vissza is fordítottak a szlovén-osztrák határról, és ez a szám a jövőben emelkedhet - írta a lap.

Ezer fő a kapacitás

Bostjan Sefic szlovén belügyi államtitkár úgy nyilatkozott csütörtök este egy ljubljanai tévének, hogy eddig 227 menedékkérelmet fogadtak be, de ha ez a szám meghaladja az ezret - amennyi befogadó kapacitásuk van -, akkor kénytelenek lesznek elutasítani a beadványokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a korlátozások kifejezetten azokra a migránsokra vonatkoznak, akik Szlovéniától akarnak menedéket kérni.

Szlovénia megérti a korlátozást

Miro Cerar szlovén miniszterelnök csütörtökön újságíróknak azt mondta: a számos kritika ellenére, amely szerint jogellenes az osztrák beléptetési kvóta, Szlovénia megérti a bécsi korlátozásokat, és maga is alkalmazkodni fog hozzájuk. Azért is, mert Cerar szerint a folyamatban lévő EU-csúcson nem születik majd megállapodás egy egységes migránspolitikára.

Műszaki akadály a szlovén-horvát határon Forrás: AFP/NurPhoto/Jodi Hilton

Kötelesek megvédeni a határt

A Delo című ljubljanai napilap arról cikkezett: az Európai Unió nem képes elérni, hogy mind a 28 tagállama közös álláspontra helyezkedjen, ezért szükség van olyan gyakorlatias szabályok biztosítására, amelyek alapján az országok kezelni tudják a kialakult helyzetet. "Szlovénia déli határa schengeni határ, amelyet kötelesek vagyunk megvédeni, a kormány erőfeszítései is ez irányban mutatnak" - írta a Delo.

93 ezren másfél hónap alatt

Szlovén adatok szerint a horvát-szlovén határt hétfőn 516, kedden 715, szerdán 796, csütörtökön és pénteken ugyanakkor egyetlen migráns sem lépte át. Ebben az évben összesen 93 408 migráns érkezett a volt jugoszláv tagköztársaságba. Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint tavaly október közepe óta 472 012 illegális bevándorlót regisztráltak.