Nehezen jutnak gyermekhez az osztrák melegek

Nyílt levél egy apához, aki felvállalta, hogy meleg homoszexuális család
Vágólapra másolva!
Jogilag év eleje óta adott a lehetőség Ausztriában, hogy homoszexuális párok is gyermeket vállalhassanak. 2016 januárja óta azonban mindössze egy kérvény érkezett be az egész országból. A kínzó bürokratikus procedúrát teszik felelőssé emiatt.
Vágólapra másolva!

Az év eleje óta egynemű párok is adoptálhatnak gyereket a szomszédos Ausztriában, ennek ellenére az elmúlt két hónapban csupán egy örökbefogadási kérvényt adtak be. Bár sok homoszexuális pár szeretne gyermeket vállalni, a bürokratikus procedúra és a hosszas várólista elriasztja az érdeklődőket – írja a Die Presse.

Közel sem biztos a siker

A szóban forgó egyetlen igényt Karintiában nyújtották be. A jelentkezők szigorú elbírálási procedúrán mennek keresztül, hogy kiderüljön, kik alkalmasak végül szülőnek, mondta Christine Gaschler-Andreasch az örökbefogadásért felelős tartományi hivatalból.

Egyaránt górcső alá veszik a jelentkezők személyiségét és a párkapcsolatuk minőségét.

Az örökbefogadási eljárás ideje átlagosan 4-6 év a szomszédban. Mindez persze az örökbe fogadó heteró párokra is igaz.

Szexuális orientáltságtól függetlenül Ausztriában 4-6 évet kell várni egy örökbe fogadható gyerekre (Illusztráció) Forrás: AFP/Artem Zsitenev

Tanulni lehet a szülőséget

Bécsben egy kérelmet sem nyújtottak be eddig. „Nem kell ezen meglepődni, nem egyből fog beindulni a rendszer” – mondta Helena Planicka. A Szülők a Gyermekekért osztrák egyesület vezetője szerint általában is kevesen fogadnak örökbe az országban.

Tavaly 40 adoptációs kérelem érkezett heteroszexuális pároktól, és ebből csupán 17 pár fogadhatott örökbe végül.

Szerinte nem várható jelentős fellendülés sem a heteroszexuális, sem a homoszexuális párok körében. Az osztrák fővárosban pedig felkészítő tanfolyamot is szerveznek az örökbefogadásra készülőknek, amire idén három homoszexuális – két férfiakból álló és egy leszbikus - pár iratkozott be.

Gyermektelen, homoszexuális párok január 1-től fogadhatnak örökbe legálisan Ausztriában Forrás: Thinkstock

Lépésről lépésre

Ausztriában fokozatosan enyhül a társadalmi és a törvényi légkör az egynemű párok gyermekvállalásával szemben.

A szomszédban 2013 óta van lehetőség arra, hogy egynemű párok egyikük természetes gyermekét közösen adoptálhassák, de a gyermektelen homoszexuálisoknak eddig törvény tiltotta a gyermekvállalást egészen 2016. január elsejéig.

Már csak a bürokrácia útvesztőin kell átverekedniük magukat, ha saját családot szeretnének alapítani.