Az uniós bevándorlók juttatásai ellen kardoskodik Cameron

Ukrán válság, Ukrajna, EU-csúcs
David Cameron brit kormányfő megérkezik az Európai Unió rendkívüli csúcsértekezletére az Európai Tanács brüsszeli székházához 2014. március 6-án. Az Európai Unió állam- és kormányfői az ukrajnai válságról tanácskoznak.
Vágólapra másolva!
David Cameron brit miniszterelnök Brüsszelben találkozik Jean-Claude Junckerrel az Európai Bizottság elnökével, hogy megtárgyalják az Egyesült Királyság feltételeit az uniós maradáshoz. A legérzékenyebb téma szociális juttatások megkurtítása lesz.
Vágólapra másolva!

David Cameron pénteken tárgyal Jean-Claude Junckerrel az Európai Bizottság elnökével. A brit miniszterelnök a brüsszeli találkozón igyekszik meggyőzni Junckert, hogy fogadja el a szigetország feltételeit – írja a BBC.

Négy évig nincs munkanélküli segély

Az Egyesült Királyság kormánya már korábban ultimátumot adott az Európai Uniónak, ha nem sikerül újratárgyalni a szigetország viszonyát az unióval, akkor 2017-ben a britek referendumban döntenek, hogy maradnak e a szövetségben. A szigetország kormánya teljes kívánságlistát nyújtott be Brüsszelbe az alku részeként.

Cameron követelései közül a legnagyobb vitát a szociális juttatások megkurtításának javaslata váltotta ki.

A brit kormány a jövőben az Egyesült Királyságban munkát vállaló uniós állampolgároknak négy éves munkaviszonyhoz kötné a szociális juttatásokat. A korlátozással a brit miniszterelnök a növekvő unión belülről érkező bevándorlási hullámnak szeretne gátat szabni. A tervezet megvalósításához Cameron a mostani találkozón kéri az EU beleegyezését .

A brit miniszterelnök javaslatát leginkább a kelet-európai országok ellenzik, akik a tervezetet az unión belül szabad munkavállaláshoz való jog megsértésének tartják.