Muszlimok tüntettek Németországban a nők védelmében

- demonstration crime Horizontal
Refugees from Syria present flowers to passers-by as they demonstrate against violence near the Cologne main train station in Cologne, western Germany on January 16, 2016, where hundreds of women were groped and robbed in a throng of mostly Arab and North African men during New Year's festivities. German authorities said that nearly all the suspects in a rash of New Year's Eve violence against women in Cologne were "of foreign origin", as foreigners came under attack amid surging tensions. / AFP / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
Muszlim férfiak demonstráltak a nők elleni erőszak ellen Kölnben - számolt be a helyszínről a magyar állami tévé tudósítója.
Vágólapra másolva!

A tévé tudósítója szerint pár órája még csak mintegy ötven, főleg szír és afgán férfi volt a főpályaudvar előtti téren, délutánra már több százan gyűltek össze. Helyi jogvédő szervezetek is csatlakoztak a demonstrálókhoz, akik a menekültek, migránsok mellett, valamint a rasszizmus ellen tüntetnek - tette hozzá.

A demonstráló férfiak azt hangsúlyozzák, hogy ők valós menekültek, akik üldözöttként távoztak saját hazájukból és most az európai nemzetek ellenszenvesnek tartják őket. A tudósító szerint a

számos helyi lakos értékelte, hogy muszlim férfiak kiállnak a nők védelmében.

Voltak ellentüntetők is, akiket a rendőrség rövid igazoltatás után elengedett.

Hírügynökségi jelentések szerint hasonló,

a nőkkel szembeni erőszak elleni megmozdulás volt szombaton Würzburg városában is, szíriai menekültek részvételével.

"Szíriaiak a szexizmus ellen" mottóval szíriai menekültek egy csoportja a würzburgi pályaudvarnál és annak környékén több száz tulipánt és rózsát ajándékozott a járókelőknek.

Würzburgban szír férfiak tulipánt és rózsát ajándékoztak a nőknek Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A megmozdulás egyik szervezője a német hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy az akcióval együttérzésüket akarták kifejezni a szilveszter éjszakai támadások áldozataival. "Azért vagyunk itt, mert békében akarunk élni" - állt az egyik transzparensen.

Szilveszter éjjel mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Kettőt megerőszakoltak. Más városokban is történtek hasonló támadások. A tanúk többsége arab vagy észak-afrikai származású támadókról számolt be.