Tömegsírokra bukkantak Burundiban

Horizontal A picture taken in the Buringa area of Burundi, on January 19, 2016 shows a site flagged by Amnesty International as an "area of interest" in its investigation into mass graves. 
The organisation said it had witness testimonies that the area wa
Az egyik feltételezett tömegsír helyszíne
Vágólapra másolva!
Öt lehetséges tömegsírra bukkant az Amnesty International Burundiban, a főváros, Bujumbura közelében. Szakértők a műholdképek elemzése alapján arra számítanak, hogy további sírokat találnak.
Vágólapra másolva!

Tavaly áprilisban kezdődött a legutóbbi erőszakhullám a Föld legszegényebb országában, miután harmadik elnöki ciklusát kezdte meg Pierre Nkurunziza. Az ENSZ adatai szerint azóta legalább 439 ember vesztette életét, 240 ezer pedig külföldre menekült a folyamatos etnikai konfliktusok miatt.

Az egyik feltételezett tömegsír helyszíne Forrás: AFP//Stringer

Muthoni Wanyeki, az Amnesty International regionális igazgatója szerint a hatóságok tudatosan akadályozzák, hogy kiderüljön az igazság a gyilkosságokról, és rejtegetik a tömegsírokat. A most beazonosított öt helyen még nem kezdődtek meg az ásatások, de már most feltételezik, hogy további legalább kilenc tömegsír van a főváros, Bujumbura környékén.

Az Afrikai Unió vezetői azt szeretnék elérni, hogy Nkurunziza elnök hajlandó legyen elfogadni az ENSZ békefenntartók segítségét, mert a nélkül tovább mélyülnének az országot eddig is megosztó etnikai konfliktusok.

1965 óta

1965-től zajlanak erőszakos akciók a Burundit alkotó hutu és tuszi népcsoportok között, 1972-ben a hutuk elleni legnagyobb népirtást hajtotta végre a hadsereg, közel 200 ezer embert öltek meg. 1988-ban a tuszik ellen irányuló hutu erőszak Észak-Burundiban ismét feléledt, válaszul a tuszi hadsereg lemészárolt 20 ezer hutut. 2006 óta hivatalosan fegyverszünet van, de az ellentétek tavaly április óta ismét több száz áldozatot követeltek.