Putyinozásra bevándorlózással válaszoltak a lengyel politikusok

SCHULZ, Martin
Strasbourg, 2015. október 6. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke az Európai Parlamentnek a migrációs helyzetről és a menedékkérők humanitárius körülményeiről tartott vitájában Strasbourgban 2015. október 6-án. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Vágólapra másolva!
Az Európai parlament lengyel elnökhelyettese szerint a német politikusoknak a nőket kellene megvédeniük a bevándorlóktól ahelyett, hogy Lengyelországot kritizálják. A lengyel külügyminisztérium behívatja Németország varsói nagykövetét. 
Vágólapra másolva!

"Ha valaki Putyin-hasonlatokat akar használni, tudnia kell, hogy Európában a leginkább Putyin-párti ország - Görögország mellett - éppen Németország". Ezt Ryszard Czarnecki, az Európai Parlament lengyel elnökhelyettese mondta azután, hogy a testület német elnöke putyinizálódással vádolta meg az új, jobboldali lengyel kormányt. Czarnecki tovább is ment. Azt is mondta, hogy Schulz Lengyelország megtámadása helyett, inkább

a német nőket védelmezze a muzulmán bevándorlóktól.

Ezzel a német városokban a szilveszter éjszakáján történt szexuális támadásokra utalt.

Kritikák

Az Európai Unió német tisztségviselői az utóbbi időben többször fogalmaztak meg kritikus álláspontot a novemberben kormányra került Jog és Igazságosság (PiS) lépéseit illetően. Utoljára Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német napilap honlapján vasárnap közzétett interjúban elmondta: "a lengyel kormány a választási győzelmét arra szóló felhatalmazásnak tekinti, hogy az állam érdekét a győztes párt akaratának rendeljék alá".

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke kijelentéseivel nagy vihart kavart Lengyelországban Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Schulz a "Putyin-stílusú demokráciának", az európai politika "veszélyes putyinizálásának" nevezte a PiS politikáját.

Diplomáciai lépések

Az EP-elnök szavaira reagált Pawel Kukiz, a harmadik legnagyobb parlamenti erő, a Kukiz'15 nevű mozgalom vezetője is. Ő vasárnap a Facebookon arra kérte az EP elnökét, hogy a demokráciára a saját hazájában figyeljen oda. "Az a gyanúm, hogy ha önöknél - ne adj Isten - egy újabb Hitler támad, követve az önök által betervezett néhány millió bevándorlótól, akkor az az SS ehhez képest üdvhadseregnek fog tűnni" - írta a politikus.

Marcin Kierwinski, aki az előző kormányban a kormányfői hivatal államtitkára volt, a lengyel közszolgálati televíziónak elmondta: a lengyel diplomáciának reagálnia kell a Schulz kijelentéséhez hasonló bírálatokra. Ugyanakkor - vélte Kierwinski - a bírálatokból

a PiS politikusoknak is tanulságot kell levonniuk.

A lengyel külügyi szóvivő, Artur Dmochowski arról értesítette a sajtót, hogy a külügyminisztérium behívatja Németország varsói nagykövetét a német politikusok Lengyelországot bíráló kijelentései miatt.

Lengyelország az orosz-ukrán konfliktusban - történelmi okokból is - Ukrajna pártján áll. Az ország kormánya tavaly év végén jelentette be, egymilliárd eurós hitelkeretet nyitnak Ukrajna számára, és 100 millió eurót ajánlanak fel Kijevnek a határai megerősítésére. Már az előző lengyel kormány is többször bizonyította, hogy nem ért egyet Putyin politikájával.

Jaroslaw Kaczynski Orbánt sem fogadta Putyin miatt Forrás: NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

Tavaly például Varsó nem engedte át légterén az orosz védelmi miniszter gépét. Idén februárban Jarosław Kaczyński, a nemrég hatalomra került PiS elnöke nem is fogadta a magyar kormányfőt, mert Orbán Viktor korábban Budapesten találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A PiS-kormány intézkedései, mindenekelőtt az alkotmánybíróság összetételének részleges megváltoztatása, valamint a kezdődő közmédiareform a hazai ellenzék és az egyes uniós tisztségviselők éles bírálatait váltották ki. Az Európai Bizottság a biztosok következő tanácskozásán, január 13-án tart vitát a jogállamiság általános lengyelországi helyzetéről.