Öt ország meghosszabbítaná a határellenőrzéseket

Németország államhatár Schengen
(FIELS) This photo taken on May 27, 2011 shows the German border sign in Aachen. Germany is to reinstate controls at the border with Austria as Europe's top economy struggles to cope with a record influx of refugees, according to media reports on September 23, 2015. AFP PHOTO / DPA / OLIVER BERG ++++GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Ausztria, Belgium, Dánia, Németország és Svédország is kezdeményezi az ideiglenesen visszaállított határellenőrzés meghosszabbítását. Az Európai Bizottság február közepéig megvizsgálja a kérelmeket.
Vágólapra másolva!

A schengeni övezet több tagországa a menekülthullám miatt ideiglenesen visszaállított határellenőrzés meghosszabbítását kezdeményezi - írta a Welt am Sonntag című német lap.

A beszámoló szerint Ausztria, Belgium, Dánia, Németország és Svédország is kezdeményezi majd hétfőn az uniós belügyminiszterek amszterdami értekezletén az ellenőrzés meghosszabbítását.

Németország mellett Dánia, Ausztria, Belgium és Svédország is fenttartaná a határellenőrzést Forrás: AFP/Oliver Berg

Az Európai Bizottság február közepéig vizsgálhatja, hogy szükséges-e fenntartani az ellenőrzést a kérelmező országok úgynevezett schengeni belső határán. Vizsgálatának eredményét egy javaslattal együtt a február 18-19-ei uniós csúcson terjesztheti elő.

A bajor-osztrák határra koncentrálnak

Thomas de Maiziere német szövetségi belügyminiszter már csütörtökön elmondta egy interjúban, hogy

amelyet tavaly szeptemberben állítottak vissza, hogy rendezetté tegyék a menedékkérők beáramlását.

A határellenőrzést végző szövetségi rendőrség a határ bajor-osztrák szakaszára összpontosít, mert ott éri el Németországot a balkáni migrációs útvonal, és az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren át és Olaszországon keresztül észak felé igyekvő menedékkérők hulláma.

Napi kétezer menedékkérő

A belügyminisztérium adatai szerint az utóbbi hetekben jelentősen bővítették az ellenőrző kapacitást,

napi 3500 menedékkérő teljes körű regisztrációját el tudják végezni a határon,

így már szinte egyáltalán nem áramlanak emberek az ország belseje felé ellenőrzés nélkül. A tárca adatai szerint január 1-je óta naponta átlagosan 2000 menedékkérő érkezik, vagyis eddig összesen mintegy 46 ezer.

Ez jelentős visszaesés a tavaly őszi napi 10 ezer körüli átlaghoz képest, de ebben van szerepe a hideg időjárásnak is - foglalta össze a belügyminisztérium tapasztalatait a Bild am Sonntag című vasárnapi lap.

Nem engednek be mindenkit

Németországban tavaly októberben 400, novemberben 700, decemberben 2200 embertől tagadták meg a belépést, január eleje óta pedig tovább emelkedett ez a szám,

két hét alatt 2000 embert fordítottak vissza a határon.

Thomas de Maiziere ezzel kapcsolatban a lapnak azt mondta, hogy Németország ugyan menedéket nyújt a "háború és üldöztetés elől menekülő embereknek", de nem léphet be, aki "nem akar Németországban menedéket kérni és engedély nélkül akar beutazni".

Így a szövetségi rendőrség munkatársai naponta 100-200 embertől tagadják meg a belépést - mondta a német belügyminiszter.