Összehangoltan fenyegettek brit és francia iskolákat

Vágólapra másolva!
Hat francia gimnázium és 14 nagy-britanniai iskola kapott bombafenyegetést kedden. Ismeretlenek robbantással fenyegetőztek, de a rendőrök sehol sem találtak robbanóeszközt.
Vágólapra másolva!

Párizsban hat neves gimnáziumot a késő délelőtti órákban hívtak fel ismeretlen telefonálók. Az iskolák gyakorlatilag azonos üzenetet kaptak: bomba van az intézmény területén - közölte a rendőrség.

Az Egyesült Királyságban négy londoni iskola kapott hasonló üzenetet, hat másik Birmingham környékén, négy pedig Cornwallban.

A nap végéig a hatóságok nem jutottak a fenyegetők nyomára.

Egy hete bombafenyegetés miatt a rendőrség kiürítette Budapesten az óbudai angol nyelvű iskolát, a British International Schoolt. A budapestivel egy időben a svédországi brit nemzetközi iskolában is bombariadó volt.

The British International School Budapesten - egy hete itt is bombariadó volt Fotó: Marton Szilvia - Origo

Franciaország és Nagy-Britannia egyaránt tagja az Iszlám Állam terrorszervezet ellen Szíriában és Irakban légi hadjáratot folytató nemzetközi koalíciónak.

Az Iszlám Állam hétfőn egy videót hozott nyilvánosságra, ebben újból megfenyegette a két európai államot.

Az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezet képessé vált arra, hogy nagyszabású merényleteket hajtson végre Európában, és a párizsi után további hasonló terrorcselekményekre készül a kontinensen – figyelmeztetett hétfőn az európai rendőri együttműködési szervezet, az Europol vezetője.